ОСТАННІ НОВИНИ

Лубінець: Майже 40% звільнених із полону військових вважали безвісти зниклими

Олег Дерев'янко

|

Росія не допускає представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до українських військовополонених, через що їхній статус не можуть офіційно підтвердити. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Обмудсмен підкреслив, що недопуск Червоного Хреста до українських військовополонених є порушенням норм Міжнародного права. Саме тому підтвердити цей статус вдається далеко не щодо всіх полонених з України.

«Водночас статус військовополоненого та особи, зниклої безвісти, на процес репатріації не впливає. Майже 40% тих, кого вже повернули додому, вважалися безвісти зниклими», – підкреслив Дмитро Лубінець.

За його словами, аби пришвидшити обміни, Україна намагається залучити нові країни-посередники. Станом на 19 березня до цього процесу публічно доєдналися Об’єднані Арабські Емірати.

Нагадаємо, згідно з офіційними українськими даними станом на кінець 2023 року у російському полоні перебували 4337 українців, 3574 із них – це військові та ще 763 цивільних.

Дотепер з полону у Росії повернули більше 3000 українців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *