ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС підготував закон, який дозволить Україні отримати заморожені активи РФ вже в липні

Ольга Денисяка

|

У Євросоюзі підготували законодавчу пропозицію, за якою Україна почне отримувати прибутки від заблокованих активів російського Центробанку вже у липні. Кошти спрямують на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості, повідомляє hromadske.

Пропозиція передбачає застосування податку на непередбачений прибуток, отриманий від заморожених резервів, з метою направляти приблизно 3 мільярди євро на рік для фінансування постачання зброї в Україну та розвитку її оборонної промисловості.

Близько 260 мільярдів євро активів російського Центробанку — в основному у формі цінних паперів і готівки — були заморожені країнами «Великої сімки», ЄС і Австралією. Понад дві третини з них заблоковано в ЄС.

Згідно з пропозицією, частка надходжень, отриманих після 15 лютого, буде перераховуватися до ЄС два рази на рік, поки не будуть зняті санкції з росії. Спочатку кошти будуть спрямовувати до Європейського фонду миру — механізму ЄС для відшкодування вартості зброї, поставленої Києву, — а також до фонду ЄС для України в бюджеті Євросоюзу.

Частина прибутку залишатиметься в центральних депозитаріях, які зберігатимуть резерви для покриття витрат на управління активами та покриття будь-яких ризиків, зокрема потенційної «відплати» з боку росії.

Відповідні витрати та податок на прибуток також вираховуватимуть з доходів до того, як вони будуть перераховані. За деякими оцінками, це залишить близько 3 мільярдів євро чистого прибутку на рік.

Прибутки, отримані в минулому, будуть тимчасово утримуватися. Переказ в ЄС у цьому випадку відбудеться не раніше, ніж через п’ять років, йдеться в проєкті пропозицій.

Очікується, що лідери Євросоюзу обговорять ці пропозиції під час зустрічі в Брюсселі наприкінці цього тижня.

За офіційними даними, внаслідок санкцій проти Росії на території ЄС, Австралії та країн «Групи семи» були знерухомлені близько 260 мільярдів євро активів Центробанку РФ, при чому на ЄС припадають понад дві третини суми.

Рада Європейського Союзу 12 лютого ухвалила рішення, яке наближає створення механізму з використання надприбутків заморожених російських активів на території ЄС на користь України.

Після рішення постійних представників ЄС наприкінці січня Рада Євросоюзу ухвалила правила, які визначають правовий статус надприбутків від знерухомлених активів РФ на території об’єднання, а також зобов’язують зберігати їх на окремих рахунках.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *