ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентують виставку «Як боролось Закарпаття»

Ольга Денисяка

|

15 березня о 12:00 год. у Львівському музеї історії релігії презентують банерну виставку до 150-річчя від дня народження президента Карпатської України Августина Волошина «Як боролось Закарпаття». Її розмістять на площі перед музеєм. Про це повідомили організатори.

Цього року виповнюється 85 років від дня проголошення Карпатської України і 150 років від дня народження її Президента, Героя України, Августина Волошина.

Організатори виставки ставили за мету привернути увагу громадськості до постаті Августина Волошина – українського громадсько-політичного, культурно-освітнього і релігійного діяча, який протягом усього життя відстоював українську ідентичність закарпатських русинів. Ідея прагнення волі свободи відгукується і сьогодні, коли українці зі зброєю в руках виборюють право бути незалежними.

З іменем Августина Волошина пов’язані найвизначніші політичні й культурні здобутки закарпатських українців у першій половині XX століття. На 14-ти банерах – розповідь про різні періоди життя Августина Волошина: гімназія і богословська семінарія в Ужгороді, Вища педагогічна школа в Будапешті; священник, капелан, професор і директор Ужгородської вчительської семінарії. Він спричинився до піднесення національно-визвольного руху 1918–1919 років, очолював Русько-Українську Центральну Народну Раду, входив до складу Директорії Підкарпатської Русі, заснував Народно-християнську партію, від якої обирався послом до чехословацького парламенту. Зарекомендував себе як видатний педагог, просвітянин, видавець книг, газет, журналів. Значну роль Августин Волошин відіграв в економічному відродженні Закарпаття. Про це розповідають текстові і фотодокументи.

Глядачам буде цікаво переглянути карти, фото і документи з історії самовідданої боротьби Закарпаття за возз’єднання з рештою частиною України протягом 1938–1946 років. За допомогою QR-кодів можна буде прослухати засідання Сойму Карпатської України в ніч з 14 на 15 березня 1939 року, коли угорські війська Горті були на підступах до Хуста, виступ її Президента Августина Волошина. Один з банерів присвячений Організації народної самооборони «Карпатська Січ», яка прийняла бій проти угорської агресії. До болю емоційними, щемливими є світлини, на яких відтворено бій на Красномуполі, де загинуло 230 українських січовиків і добровольців. Заряд вражень додадуть QR-коди, за допомогою яких можна прослухати народну пісню «Понад Хустом ворон кряче».

Фото і документи виставки також демонструють трагічну сторінку репресій борців за свободу радянською владою протягом 1945-1946 років, зокрема арешт Августина Волошина у Празі та його смерть у московській тюрмі «Бутирці».

Виставку можна буде оглянути до кінця літа.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *