ОСТАННІ НОВИНИ

Дрони вивели з ладу один із найбільших нафтопереробних заводів Росії, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Завдяки успішній атаці дронами на відстань понад 800 км виведено з ладу один з найпотужніших у Росії нафтопереробних заводів у місті Кстово Нижньогородської області. Про це повідомляє видання Defense Express.

Йдеться про НПЗ «Лукойл-Нижегороднефтеоргсинтез». В результаті атаки, яка відбулась 12 березня, близько 05:30 за місцевим часом, було знищено найголовніший його елемент – одну з установок переробки нафти, яка є ключовою у всіх технологічних процесах.

Як повідомляють у Росії, завод припинив роботу.

Важливість цієї атаки видання пояснює тим, що у 2022 році це підприємство переробляло 15 млн тонн нафти, що складало близько 5% від загального обсягу російської переробки.

Саме цей завод став однією з перших жертв санкцій проти РФ, бо 4 січня 2024 року на ньому через поломку компресійного обладнання вийшла з ладу ще одна установка каталітичного крекінгу.

А загалом таких установок на цьому підприємстві лише дві. Як у РФ доповідали у січні, цей елемент швидко полагодити неможливо, бо необхідно замовити західні комплектуючі, а цієї можливості також нема. Таким чином ця атака цілком може остаточно «прибити» цей російський нафтопереробний завод.

Додамо, що дотепер дронами були атаковані й інші нафтопрероблні заводи у РФ, де цілями ставали якраз установки з переробки нафти і йдеться вже про мільярдні збитки.

Окрім того, у ніч на 12 березня безпілотники атакували й інші об’єкти РФ, зокрема в Орлі – нафтобазу. Про вибухи й спроби російської ППО відбити атаки дронів повідомляли у Курській, Воронезькій та Бєлгородських областях.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *