ОСТАННІ НОВИНИ

У Європі виявили втрачений портрет доньки гетьмана Скоропадського

Андрій Котенський

|

У Німеччині виявили портрет доньки останнього українського гетьмана Павла Скоропадського Єлизавети. Картина вважалась втраченою в період Другої світової війни, але з’ясувалось, що весь час вона зберігалася у будинку німецької родини із містечка Оберстдорф, де до останніх своїх днів в еміграції проживала гетьманівна. Про це повідомив історик Олександр Алфьоров.

За словами Олександра Алфьорова, до Музею Гетьманства (Київ) із приголомшливою інформацією звернулася мешканка німецького містечка Оберстдорф Катерина Шалль. Виявилось, що їхній родині зберігся портрет доньки останнього гетьмана України Павла Скоропадського Єлизавети. Цей портрет вважався зниклим в буревіях ІІ Світової війни та був відомий лише за фотографією.

Історія його збереження неймовірна. Понад 40 років він був окрасою будинку німецької родини, а загадкова і невідома панна на ньому зачаровувала членів великої сімʼї та друзів. Пані Катерина не знала, хто та прекрасна жінка з полотна і вирішила почати пошук через Інтернет. Так вона вийшла на Музей Гетьманства.

«Моєму батькові було 15 років. У місцевій газеті він побачив оголошення про те, що в Оберстдорфі ліквідується якесь домогосподарство. Батько збирав марки, тому вирушив на пошуки рідкісних екземплярів – а раптом би знайшов. Але натомість побачив картину, що просто стояла за дверима. Його одразу вразили кольори та жінка, яка була на ній зображена. Батько запитав у спадкоємців, що буде з картиною. Господар відповів: «Можете забрати, інакше картина опиниться на смітнику». Батько приніс портрет додому та повісив у своїй дитячій кімнаті. Портрет провисів там останні 40 років, доки його не помітила вже я. Як і батько, я закохалася в картину з першого погляду. Кольори, квіти, прикраси та харизма жінки – це якась магія. Я повісила портрет у своїй квартирі, і всі, хто приходив до мене, були також вражені. Майже кожен гість запитував, хто це та яку історію приховує картина. На той час я зовсім нічого не знала про жінку, яка на ній зображена. Вирішила розпочати власне дослідження. Завдяки функції пошуку зображень Google я знайшла музей у Києві та дізналася багато інформації про людину з картини», – розповіла Катерина Шалль виданню Marie Claire.

Портрет гетьманівни Єлизавети був дуже відомий серед української діаспори. Його намалювала Ольга Мордвінова і з нього було виготовлено в еміграції поштівки. Гетьманівна в українському вбранні асоціювалась з українками на чужині.

Цікаво, що про віднайдення портрету гетьманівни Єлизавети стало відомо ще у 2021 році, але широкому загалу цю інформацію представили лише зараз, коли повідомили, що картину повернуть в Україну.

За даними Музею гетьманства до травня 2021 р. всі думали, що портрет втрачений багато років тому. Адже навіть Олена Павлівна Отт-Скоропадська, молодша сестра Єлизавети Павлівни, не знала нічого про цей портрет. Його не було в родинній колекції гетьманських портретів створених художницею Ольгою Мордвіновою, які були передані до Музею гетьманства.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *