ОСТАННІ НОВИНИ

У львів’янина з ока витягнули 11-сантиметрового гельмінта

Андрій Котенський

|

З ока 43-річного львів’янина медики витягнули 11-сантиметрового гельмінта. Паразит «оселився» в організмі чоловіка після укусу комара. Про це повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Поодинокі випадки рідкісного паразитарного захворювання – дирофіляріозу на Львівщині реєструють щороку. У 2023 році – 3 випадки дирофіляріозу серед дорослих, у 2022-му – два випадки. І от – перший цьогоріч зафіксований на Львівщині.

22 лютого, у Львові 43-річному пацієнту медики видалили 11-сантиметрового паразита з лівого ока. Гельмінт відправили до паразитологічної лабораторії ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» на дослідження, за результатами якого був ідентифікований збудник дирофіляріозу (D.repens).

Перші прояви захворювання (набряк повіки) чоловік помітив наприкінці січня. Звернувся до однієї з офтальмологічних клінік Львова. Там призначили лікування з приводу запального процесу сльозового мішка ока (гострий дакріоцистит лівого ока).

Оскільки лікування не допомагало, чоловік звернувся по допомогу до одного з львівських лікувальних закладів. Під час операції на оці планували вилучити новоутворення (його показало томографічне обстеження). Однак замість пухлинки медики витягнули гельмінта завдовжки 11 см.

Що таке дирофіляріоз?

Дирофіляріоз — це тканинний зоонозний гельмінтоз. Захворювання з важкими ураженнями усіх систем організму, як людей, так і тварин. У людини зазвичай розвивається підшкірний дирофіляріоз.

Як збудник потрапляє в організм людини?

Основними джерелами дирофіляріозу є собаки, коти, вовки, лисиці, бобри, плазуни. Однак безпосередньо від собак та котів людина не заражається. Збудник їй передається при укусі інфікованих комарів, кліщів, бліх, які насмокталися крові зараженої тварини.

В організмі людини личинки паразита ростуть повільно. Зазвичай паразитує одна особина, здатна мігрувати на відстань до 30 см на добу. Максимальний термін життя цього гельмінта в організмі господаря – 2 роки.

До групи ризику потрапляють насамперед люди, які мешкають поблизу річок і боліт. А також дачники, туристи, особи, які працюють в лісовому та риболовецькому господарстві.

Інкубаційний період (від моменту інфікування до утворення ущільнення та перших проявів захворювання) може тривати від одного місяця до 2-х років.

Ознаки, за яких людина може запідозрити дирофіляріоз.

Проявляється або підшкірними вузлами, або у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно.

При ураженні ока виникають вузли під шкірою повік. Передусім при захворюванні у місці локалізації пухлини людина відчуває сверблячку та печію різного інтенсивності.

Характерною ознакою також є міграція гельмінта під шкірою, коли людина може відчувати пересування чи ущільнення пухлини.

Інколи хворі скаржаться на головний біль, нудоту, слабкість, підвищення температури тіла, сильний біль у місці локалізації гельмінта.

Діагностують дирофіляріоз при дослідженні паразита після його вилучення з організму хворого. Гельмінт видаляють із пухлини при планових втручаннях або випадково, при вилучанні новоутворень.

Як можна попередити дирофіляріоз:

– використовувати засоби, що відлякують комарів;

– застосовувати засоби індивідуального захисту від комах домашнім тваринам (для собак, котів використовуються різні види нашийників);

– спостерігати за станом здоров’я домашніх тварин;

– своєчасно звертатися до ветеринарної служби при виявленні хворих на дирофіляріоз тварин, як джерела хвороби;

– зменшити потрапляння комарів у житлове приміщення та боротися з комахами в підвалах будинків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *