ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі затримали росіянина, якого підозрюють у тероризмі

Ольга Денисяка

|

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі затримали громадянина російської федерації, підозрюваного в діяльності на користь ісламістських терористичних організацій, повідомляє hromadske.

За даними слідства, до приїзду до Польщі чоловік брав участь у бойових діях у Сирії. Він, імовірно, належав до озброєних терористичних об’єднань.

У прокуратурі зазначили, що спочатку підозрюваний працював на організацію «Джабгат ан-Нусра», потім на «Аль-Каїду», а нещодавно приєднався до «Ісламської держави» (ІДІЛ). росіянину вже висунули звинувачення в діяльності на користь міжнародних терористичних організацій. Йому загрожує до восьми років позбавлення волі.

Найближчі три місяці затриманий проведе під вартою. Суд обрав йому такий запобіжний захід через суворе покарання, яке йому загрожує, та реальні побоювання втечі.

Зазначимо, що ІДІЛ створили у 2014 році під час війни в Іраку та протистояння опозиції з режимом президента Башара Асада в Сирії. Бойовики захопили частину території північно-східної Сирії та північно-західного Іраку, а 30 червня того самого року в головній мечеті Мосула лідер ІДІЛ Абубакр Аль-Багдаді проголосив «халіфат».

На заклики «іділівців» відгукнулися прихильники ісламу салафітского спрямування по всьому світу. Істотну частину — до 4 тисяч людей — становили вихідці з російського Північного Кавказу, Узбекистану, Казахстану та інших пострадянських регіонів з авторитарними політичними режимами.

У грудні 2021 року Служба безпеки України повідомила, що викрила осередок «Ісламської держави» в Києві. В учасників вилучили зброю та боєприпаси.

Того самого року Україна повернула із Сирії десятки українців, які перебували в таборах закритого типу «Аль-Хол» та «Родж». Деякі перебували в таборах щонайменше з 2019 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *