ОСТАННІ НОВИНИ

В Любляні відбувся показ документальної стрічки «20 днів у Маріуполі»

Андрій Котенський

|

У четвер, 22 лютого, у столиці Словенії – Любляні відбувся перший показ документального фільму українського військового кореспондента та письменника Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі». Показ стрічки був організований Посольством України в Республіці Словенія в рамках заходів до других роковин з початку повномасштабної війни росії проти України.

«20 днів у Маріуполі» розповідає реальні документальні факти про облогу Маріуполя та ту неймовірну жорстокість, з якою росіяни здійснювали обстріли та бомбардування міста. На кадрах зафіксовано, як гинули мирні мешканці, головним чином жінки та діти, знищувалась критична інфраструктура та житлові будинки. Зокрема, у стрічці показані документальні кадри обстрілів міської лікарні та пологового будинку, що стали одним із найжахливіших епізодів облоги Маріуполя, що встигли опублікувати у ЗМІ.

Захід був відкритий вступною промовою Посла України в Республіці Словенія Андрія Тарана, який зазначив, що знищення Маріуполя є лише одним з прикладів тотального геноциду українців з боку росії. Посол України наголосив, що вже два роки повномасштабної війни вся Україна стикається з неймовірною жорстокістю росії, яка намагається знищити українців як державу, як націю.

Захід привернув широку увагу з боку політичних та наукових кіл Республіки Словенія. Серед гостей показу були, зокрема, Перший Джентльмен Республіки Словенія А.Мусар, представники Міністерства закордонних та європейських справ Республіки Словенія, представники Міністерства оборони Республіки Словенія, представники словенських університетів, посли, дипломати та військові аташе країн, акредитованих в Любляні. На захід були також запрошені керівники українських громадських організацій в Словенії та активісти української громади.

Після перегляду стрічки Посол України Андрій Таран запросив присутніх вшанувати жертв жорстокої війни росії проти України хвилиною мовчання.

Слід зазначити, що документальний фільм «20 днів у Маріуполі» справив надзвичайно глибоке емоційне враження на глядачів, які після перегляду висловлювали співчуття Україні та ділились своїми важкими враженнями від побаченого на екрані.

Захід також відвідали представники провідних медіа Словенії, серед яких знімальна група  національного теле-радіомовника Словенії RTV Slovenia, журналісти провідних словенських тижневиків Dnevnik та Demokracija.

Після перегляду стрічки гості заходу висловили свою солідарність з Україною та українським народом зробивши спільне фото на фоні жовто-блакитного банеру «We Stand With Ukraine».

Фото: Jannetta Setyan

Додамо, що за тиждень до показу в Любляні документальна стрічка отримала престижну Премію Британської академії кіно і телевізійних мистецтв – BAFTA.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *