ОСТАННІ НОВИНИ

Львівській лікарні подарували першого в Україні дитячого робота-хірурга Da Vinci Si

Ольга Денисяка

|

До Львова зі США прибувала роботизована система Da Vinci Si. Це подарунок від компанії Meest Express дитячій лікарні святого Миколая. Da Vinci Si – це одна із сучасних роботизованих систем у світі, і з ним оперативна допомога діткам в Україні вийде на абсолютно новий рівень, адже це перший дитячий робот Da Vinci Si у нашій країні. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Донині хірурги дитячої лікарні святого Миколая ділили одну операційну із хірургами дорослої лікарні святого Пантелеймона, які застосовують Da Vinci з 2020 року. І за цей час прооперували 40 дітей із найскладнішими патологіями, зокрема, найменшу дитину в Східній Європі. Це були загальні хірургічні, урологічні, торакальні втручання.

А завдяки Da Vinci Si, що адаптований під операцію навіть новонароджених малюків, кількість втручань планують збільшити, щонайменше, вдвічі – тобто до ста на рік. І розпочати нейрохірургічні, кардіохірургічні, ургентні та інші.

«В нас вже три роки працює роботизована хірургія – з роботом Da Vinci ми оперували в лікарні святого Пантелеймона і дітей, і дорослих. Ми зробили найбільшу кількість операцій дітям у Східній Європі – 40, не рахуючи дорослих. Але це будо дискомфортно постійно перевозити діток з лікарні святого Миколая у лікарню святого Пантелеймона на операцію і тоді транспортувати їх назад. І ми завжди мріяли, щоб один робот Da Vinci був для дорослих, і один – для дітей. Компанія Meest Express нам допомога в цьому, і тепер ми маємо два Da Vinci.

Це надзвичайно якісні сучасні операції з ювелірною роботою. І ми вже запустили цього року операції на серці, які є найскладнішими в роботизованій хірургії», – розповів Олег Самчук, генеральний директор Першого медоб’єднання Львова.

«Ми працює з лікарнею ще від початку пандемії covid-19. Відтоді ми допомагаємо у поставках найрізноманітнішого обладнання. На прохання лікарні, ми закупили за свої кошти багато обладнання, і тепер передали вже другий апарат Da Vinci. Бо бачимо, як лікарня змінюється і стає однією з найкращих в Україні. Робот разом з доставкою вартував нам майже 200 тисяч доларів, і ми обрали його за побажаннями лікарів», – зазначив Ростислав Кісіль, президент компанії Meest Express.

Серед переваг Da Vinci у хірургії, які сьогодні застосовують у розвинених країнах по всьому світу, це швидше одужання після найскладніших операцій. А ще мінімізація втрати крові, ризику пошкодження оточуючих органів, зберігання з максимальною точністю нервових волокон, артерій та вен, що дозволяє вберегти від ускладнень. Прооперованих за допомогою робота пацієнтів можна виписувати на 2-3 день після втручання.

«Кожна розвинена клініка світу має роботичну платформу, яка допомагає і доросли, і дітям. Робот доповнює хірурга, він допомагає зробити хірургію кращою: фільтрує тремор, відточує делікатність рухів, тут огляд набагато зручніший і камера транслює збільшене зображення на екран», – додає Андрій Дворакевич, дитячий хірург, керівник центру хірургії лікарні святого Миколая.

Нагадаємо, перший в Україні робот-хірург Da Vinci в комунальній лікарні святого Пантелеймона зʼявився у 2020 році. Тоді його також подарувала компанія Meest Express. Цей робот Da Vinci Si для дітей – наразі єдиний в Україні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *