ОСТАННІ НОВИНИ

Найпоширеніші схеми переправлення військовозобов’язаних через кордон

|

Найпоширенішими схеми переправлення військовозобов’язаних через кордон є підроблення тимчасових посвідчень військовозобов’язаних, довідок ВЛК про непридатність до військової служби та зняття з військового обліку, пенсійних посвідчень, посвідчення батьків багатодітних сімей тощо. Про це повідомив Перший заступник голови Національної поліції України Максим Цуцкірідзе в інтерв’ю Censor.net.

За його словами, нерідко військовозобовязаних проводять і поза межами пункту пропуску ті, хто добре знається на місцевості – зазвичай в нічний час доби, за допомогою водного або автотранспорту у складі організованої групи з чітким розподілом ролей. А от справ про внесення ухилянтів до системи «Шлях» в рази поменщало.

«Переправляють не тільки в країни Європи, а й на окуповані території, в Білорусь та росію з подальшим трансфером в країни Балтії. До речі, якщо раніше по незаконному використанню так званої програми «Шлях» ми також розслідували немало проваджень, то зараз завдяки спільним діям представників правоохоронної системи, цей спосіб використовується менше. Ми не спостерігаємо наразі масовості внесення чоловіків в систему «Шлях», – додав Максим Цуцкірідзе.

За незаконний перетин кордону передбачено значний штраф у розмірі 250 тисяч гривень, але це не лякає деяких чоловіків, яких по п’ять разів затримують при спробі нелегального перетину кордону.

«Ті, хто намагається перетнути кордон поза межами пункту пропуску або в їх межах по підробних документах, несуть не кримінальну, а адміністративну відповідальність. У таких випадках передбачено штраф 250 тисяч гривень. Це суттєві кошти, але є випадки, коли ми разом з прикордонниками по 5 разів ловили тих, хто намагався перетнути кордон. Кожного разу платять штрафи, але все одно намагаються виїхати», – зауважив Максим Цуцкірідзе.

Як відомо, в Україні відкрито близько 9400 кримінальних справ щодо ухилення від мобілізації. Найбільша кількість проваджень розслідують у прикордонних областях – Одеській, Закарпатській, Львівській та Чернівецькій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *