ОСТАННІ НОВИНИ

В ОП завданням Сирського назвали аудит: з 1 млн мобілізованих на передовій до 300 тис.

Андрій Котенський

|

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що керівництво країни чекає від нововпризначеного головкома ЗСУ Олександра Сирського «аудиту» військовослужбовців, бо із 1 млн мобілізованих в реальних бойових діях брали участь лише до 300 000 осіб. Про це Подоляк заявив в ефірі телемарафону, повідомляє Українська правда.

Подоляк нагадав про слова Зеленського від 8 лютого щодо 1 мільйона мобілізованих.

«Президент сказав іншу річ, наприклад, говорячи про оновлення керівництва ЗСУ, він говорить: «У нас практично 1 мільйон мобілізованих”. А по лінії фронту ті, хто був безпосередньо на війні, це 200-300 тисяч. Інші були дуже далеко від війни, але ж вони є. Тому, мені здається, одне з ключових завдань Сирського – саме провести аудит: де, як і хто перебуває. І після цього сказати, яка ще додаткова кількість (потрібна – ред.). Мобілізація має бути постійною, але не одномоментною. Пан Сирський має сказати, де і як оці люди використовувались чи будуть використовуватися, які уже є мобілізованими», – сказав Подоляк.

За словами Подоляка, також треба чітко розуміти, хто і як проводитиме заміну військовослужбовців, які вже практично 24 місяці перебувають на лінії фронту.

Радник Офісу президента зазначив, що наразі всі питання щодо комплектації ЗСУ, щодо того як вони мають бути відтреновані, як мають прийматися всі управлінські рішення (щодо мобілізації, ротації, демобілізації) – все це буде пов’язано із головкомом.

Подоляк заявив, що це ще одна прогалина, яку треба владнати: “Все, що стосується мобілізації, військові також мають чітко пояснювати, які процедури, як це має працювати щодо мобілізації, які потреби в армії треба закривати, як це відбуватиметься, як забезпечити ротації”.

Він також нагадав, що після заміни головнокомандувача президент достатньо чітко зазначив 3-4 задачі, які треба буде вирішувати: «Треба чітко розуміти тактику, тому що 2023 рік не дав тих наслідків, на які ми очікували, з точки зору наступальних операцій. Ми не можемо знаходитися в стані стагнації в 2024 році. Треба покроково розуміти, що будемо робити».

Ключовим Подоляк назвав те, що в ЗСУ мають вирішити, «хто має які управлінські рішення приймати на різних рівнях у Збройних силах, з урахуванням того, що є велилка плеяда польових генералів, які працюють на лінії фронту, які трошки інакше дивляться на те, що потрібно робити, з урахуванням ресурсів Росії».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *