ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові перейменували ще дві вулиці

Наталя Дуляба

|

У Львові перейменували вулиці Івана Федорова та Іллі Рєпіна. Відповідні ухвали на сесії 8 лютого прийняла Львівська міська рада.

Відтепер замість вул. Івана Федорова буде вул. Івана Федоровича, замість вул. Іллі Рєпіна – вул. Іллі Ріпина. Перед цим відповідні рішення прийняла робоча група з деколонізації, яка діє у мерії.

«Саме Федорович і Ріпин є правильним українським прочитанням прізвищ замість багаторічної пропаганди російського прочитання», – пояснив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Ці вулиці розташовані у Галицькому та Личаківському районах. Протягом місяця мають виготовити таблиці з уточненими назвами, внести зміни до баз даних, електронних карт міста та інших джерел.

Як відомо, Ілля Ріпин (1844 – 1930) – український художник із козацького роду Ріпа. Народився у Чугуєві на Харківщині, творив у Російській імперії.

Нещодавно найбільший художній музей Фінляндії ідентифікував Іллю Ріпина не як російського художника, а українського. Росія також цілеспрямовано присвоює таких художників як Архип Куїнджі, Іван Айвазовський, Казимир Малевич, через що низка світових музеїв досі називає їх «російськими».

Щодо Івана Федоровича, то він є одним із перших східнослов’янських друкарів. Після переслідування втік із Московського царства до Речі Посполитої, зокрема тривалий час жив у Львові, де й помер у 1583 році.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *