ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС планує почати виплати Україні 50 млрд євро вже в березні

Ольга Денисяка

|

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС прагне у березні розпочати виплати в рамках програми Ukraine Facility на 50 млрд євро. Про це йдеться в повідомленні посадовиці у Twitter (X).

Президентка Єврокомісії назвала політичну домовленість між Радою ЄС і Європарламентом щодо виділення Україні 50 мільярдів євро важливим кроком вперед.

«Політична угода, досягнута вчора ввечері щодо 50 мільярдів євро в Україні, є великим кроком вперед. Європа вірна своєму слову. Ми продовжуватимемо забезпечувати вкрай необхідне фінансування та передбачуваність для нашого відважного партнера та кандидата на членство. Ми плануємо почати виплати в березні», – йдеться в повідомленні фон дер Ляєн.

Зазначимо, 1 лютого усі 27 лідерів Євросоюзу погодили багаторічний пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро.

Передісторія

Наприкінці 2023 року Угорщина заблокувала виділення Україні 50 млрд євро допомоги протягом наступних чотирьох років.

Згодом в Угорщині заявили, що можуть зняти своє вето за умови, що фінансування для України будуть переглядати щороку.

Західні ЗМІ писали, що 22 січня Угорщина виступила проти пропозиції ЄС щодо створення нового фонду, який має забезпечити більш надійний спосіб доставки критично важливої військової допомоги Україні.

Відтак лідери ЄС готові були зайняти жорстку позицію, якщо прем’єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро на саміті 1 лютого. Перед цим Європарламент уже закликав позбавити Угорщину права голосу в ЄС, зважаючи на поведінку Орбана.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *