ОСТАННІ НОВИНИ

Лієв не пройшов повністю тест на поліграфі

Ольга Денисяка

|

Колишній голова Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони Олександр Лієв, пройшов «публічний поліграф», щоб довести свою невинуватість. Він провалився на одному питанні — про вказівки від керівництва. Про це повідомляє hromadske з посиланням на результати перевірки.

Лієва та ще чотирьох людей підозрюють у розкраданні майже 1,5 мільярда гривень на закупівлі боєприпасів для Збройних сил України.

За даними Служби безпеки України, у жовтні 2022 року посадовці Міноборони уклали контракт на закупівлю гуртової партії мінометних пострілів із компанією «Львівський Арсенал». Потім Міноборони перерахувало на рахунки підприємства гроші, однак боєприпаси компанія так і не відправила.

Дослідження на поліграфі Олександр Лієв організував сам. Перед публічним поліграфом, 5 лютого, ексчиновник пройшов передтестове дослідження. 

Всього запитань було сім:

  1. Чи отримував Лієв неправомірну вигоду (кошти, майно, цінності, криптовалюту, послуги) за результатами контракту з ТОВ «Львівський Арсенал»?
  2. Чи був знайомий із керівником ТОВ «Львівський Арсенал» Юрієм Збітнєвим та представником компанії Sevotech Олексієм Хорошаєвим на час укладення контракту? Та чи мав із ними змову? Чи мав із ними контакти, окрім офіційного листування?
  3. Чи знав Лієв наперед, що цей контракт не буде виконаний? 
  4. Чи наполягав Лієв на включені в контракт положень про штрафні санкції у 200 млн грн у разі зриву контракту?
  5. Чи отримував Лієв вказівку від керівництва на укладання контракту з «Львівським Арсеналом» від керівників Міністерства оборони?
  6. Чи мав намір Лієв виїхати за межі України з метою переховування від слідства?
  7. Чи готовий Лієв сприяти слідству у встановленні істини у цій справі?

За результатами передтестового дослідження 2 лютого, які опинилися у розпорядженні редакції, Лієв, дав неправдиву відповідь на одне із запитань. Воно стосувалося того, чи отримував експосадвоець вказівку від керівництва на укладання контракту з «Львівським Арсеналом» від керівників Міністерства Оборони. 2 лютого Олександр Лієв відповів на це питання «ні», і ця відповідь, на думку поліграфолога, була неправдивою. 

5 лютого, на це саме запитання Лієв відповів: «ні… і так, і ні, тут…» Коли його попросили дати точну відповідь на запитання, він сказав: «ні, тут треба пояснювати».

Зрештою поліграфолог зняв запитання, через те, що воно «не було сприйнято респондентом», і у Лієва виникло «підвищене реагування».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *