ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові безкоштовно лікують безпліддя. Успіх становить 63%

Наталія Жолинська

|

Львівський обласний перинатальний центр у 2024 році продовжить програму безкоштовного лікування безпліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій. Коштам програми медичних гарантій допомогу вже надали 229 парам, а успіху у лікуванні досягли 63% із них. Від березня 2023 року до сьогодні завдяки цій програмі на світ з’явилось уже 10 малюків. Про це повідомили у Департаменті охорони здоров’я Львівської ОВА.

За даними відомства, 16 лютого 2023 року у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі відкрили відділення допоміжних репродуктивних технологій. Таке відділення з’явилось вперше в історії комунальних закладів України.

З того часу львівські медики проконсультували понад 1500 пар, і 229 із них розпочали процедуру лікування безпліддя методами допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ). Показник ефективності лікування становить 63% і на світ уже з’явилось 10 немовлят.

«У Львівській області в 2023 році вперше в Комплексній програмі підтримки галузі охорони здоров’я виділили 8 мільйонів гривень для забезпечення медикаментами пацієнтів, які мають проблему безпліддя. Безплатні медикаменти для стимуляції суперовуляції отримали 229 пар. З моменту відкриття відділення лікарі проконсультували понад 1500 пар, а показник ефективності лікування безпліддя методами ДРТ склав 63%, народилося 10 дітей», – йдеться у повідомленні.

За словами в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталії Літвінської, кожна шоста жінка в Україні страждає на безпліддя. Пізнати радість материнства можна завдяки допоміжним репродуктивним технологіям, але це дороговартісна послуга на ринку приватних клінік репрудуктології.

До 2023 року приблизно 400-500 жінок мали можливість отримати таку послугу в рамках державної програми, безоплатно лише на базі трьох закладів державної форми власності у Києві, Харкові та Івано-Франківську. А із 2023 року таку послугу можна отримати й у  Львівському обласному перинатальному центрі.

Станом на сьогодні Центр перебуває на етапі контрактування із Національною службою здоров’я України за пакетом «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)».

«Черговий раз хочу наголосити, що ми стали першим комунальним закладом, де відкрили відділення ДРТ. Програма стартувала в березні, а в грудні у нашому центрі вже народилася дитина. Ми на етапі контрактування, але запрошуємо вже сьогодні звертатися, проходити обстеження, щоб не втрачати час і вчасно розпочати лікування», – наголосила директорка Львівського обласного клінічного перинатального центру Марія Малачинська.

Умови державної програми лікування безпліддя:

  • скерування від лікаря акушера-гінеколога;
  • вік від 19 до 40 років з усіма діагнозами безпліддя, у тому числі чоловічий фактор;

Після цього мультидисциплінарний консиліум складає маршрут та скеровує пару на лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій за рахунок коштів програми медичних гарантій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *