ОСТАННІ НОВИНИ

Пентагон прокоментував надання Україні бомб GLSDB

Наталя Дуляба

|

Україна отримає американські бомби GLSDB згідно з торішніми домовленостями, однак у Міноборони США не можуть підтвердити конкретні терміни їхньої передачі. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на речника Пентагону Патріка Райдера.

«Як було визнано минулого року, ми надамо Україні GLSDB (ground launch small diameter bomb) в межах наших зусиль з надання допомоги у сфері безпеки. Однак з міркувань безпеки нашої діяльності ми не можемо підтвердити конкретні терміни», – сказав речник Пентагону 30 січня на брифінгу.

Він наголосив, що США й надалі тісно співпрацюють з Україною та партнерами у сфері безпеки.

Як пише Reuters, бомба GLSDB дозволить українським військовим вражати цілі на удвічі більшій відстані, яку досягають ракети HIMARS.

Випробування новоствореної GLSDB відбулися 16 січня на полігоні авіабази Еглін у Флориді. Про це повідомила Reuters особа, знайома з випробуванням. Люди, проінформовані про випробування, сказали, що шість ракет були випущені над Мексиканською затокою.

План передбачав переміщення пускових установок і десятків боєголовок в Україну повітряним транспортом.

Час постачання та їхнє остаточне розгортання були секретними, щоб зберегти елемент несподіванки.

Для адміністрації Байдена рішення відправити GLSDB в Україну означає альтернативну ракету ATACMS, яку адміністрація наразі надала лише в невеликій кількості.

Компанія Boeing (BA.N) вперше звернулася до США з проханням про купівлю та відправку в Україну таких реактивних крилатих бомб восени 2022 року.

Довідково: GLSDB – малогабаритні високоточні снаряди, фактично крилата бомба. Вона створена Boeing спільно з компанією SAAB та перебуває у розробці з 2019 року. GLSDB поєднує в собі авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 із ракетним двигуном M26. Може вражати цілі на відстані 150 кілометрів.

GLSDB можна стріляти з ракетних установок таких як системи HIMARS і M270, що стоять на озброєнні України. Бомба оснащена крилами, які дозволяють їй «ковзати» до цілі, й ракетним двигуном, що забезпечує додаткову дальність.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *