ОСТАННІ НОВИНИ

Запрошення до НАТО Україні треба дати на саміті в липні, – ексгенсек Расмуссен

Наталя Дуляба

|

Запрошення України до Північноатлантичного альянсу на липневому саміті у Вашингтоні може позбавити російського диктатора Владіміра Путіна стимулу продовжувати війну та прокласти шлях до миру. Таку думку висловив ексгенсек НАТО Андерс Фог Расмуссен на брифінгу в Києві, повідомляє Укрінформ.

«Я не приховуватиму: на мою думку, запрошення (до Альянсу, – ред.) має бути надане Україні вже на саміті НАТО в липні. Я знаю: це буде суперечливе і безпрецедентне рішення, якщо ми запросимо до НАТО країну, яка вже перебуває у стані війні», – сказав Андерс Фог Расмуссен на брифінгу в Києві щодо офіційного запуску Міжнародної робочої групи з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції, яка має сприяти цьому процесу.

Він зазначив, що скептики наведуть контраргумент про те, що «поки триватиме війна, НАТО не може надати запрошення Україні», але це, на думку Расмуссена, дуже небезпечно, тому що посилюватиме намір Путіна продовжувати війну.

«Це де-факто дає Путіну право вето, і, вочевидь, це неприйнятно. Ось чому я вважаю, що ми маємо надати запрошення і продемонструвати, що ми щирі, коли кажемо, що Україна приєднається до Альянсу, і скаже Путіну: тобі цьому не запобігти, ми не дозволимо тобі перемогти у цій війні, Україна є невідʼємною частиною НАТО», – пояснив колишній генсек Альянсу.

Крім того, Расмуссен зауважив, що Захід не може дозволити досягти Путіну хоч якогось успіху в Україні, тому що це буде сигнал решті світу. «Якщо Путін може забрати Крим, тоді я можу забрати Тайвань. Це факт», – аргументував він.

Також колишній генсек НАТО додав, що міжнародна робоча група займеться тим, як саме використати запрошення України для зупинення війни. «Щоби ми могли сказати: запрошення торує шлях до миру», – додав Расмуссен.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *