ОСТАННІ НОВИНИ

У Зеленського планують зустріч із Орбаном. Чого вимагає Угорщина

Андрій Котенський

|

Глава Офісу президента заявив, що переговори з главою МЗС Угорщини засвідчили взаємне прагнення Києва й Будапешта провести зустріч на найвищому рівні. Про це повідомив у заявах для ЗМІ Андрій Єрмак після переговорів в Ужгороді, цитує Європейська правда.

За словами керівника ОП, конкретні дати не обговорювалися, але обидві сторони висловили зацікавленість, щоб зустріч відбулася якомога швидше.

«Сьогодні обидві сторони абсолютно чітко сказали, що є зацікавленість у проведенні зустрічі на рівні прем’єр-міністра Угорщини і президента України. Вважаю, що ми сьогодні зробили дуже потужний крок до цієї зустрічі. Безумовно, ми всі зацікавлені, щоб ця зустріч була успішною і відкрила нову сторінку у наших відносинах», – заявив Андрій Єрмак.

Він також зауважив: Київ зацікавлений у тому, щоб майбутня зустріч закінчилася «конкретними результатами».

Чого хоче від України Угорщина

Угорщина, яка блокує 50 мільярдів євро фінансової допомоги України від ЄС, просить Україну повернути права своїй національній меншині на Закарпатті, якими вона користувалася до 2015 року.

«Починаючи з 2017 року, приймали такі закони, які зменшували права угорської нацменшини. В грудні парламент прийняв закон, який це зупинив. Але у нас прохання – може, це і занадто, і ви вважатимете що, я не ввічливий, – але ми просимо повернути угорській меншині усі ті права, які вона мала до 2015 року. Ми нічого більше не просимо», – заявив Петер Сійярто.

Сійярто також повідомив, що делегації двох країн зустрілися, щоб відновити добросусідські відносини. За його словами, угорська сторона сформулювала прохання в 11 пунктах: зокрема, відновлення статусу національної школи, можливості складати атестат зрілості угорською мовою та користуватися угорською у сфері суспільного життя.

За словами Сійярта, було доручено комісії домовитися про ці питання якомога швидше і розробити пропозиції для міністерств.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна налаштована на остаточне вирішення суперечки з Угорщиною щодо прав нацменшин, для цього буде працювати спеціальна комісія під егідою МЗС, щоб за 10 днів внести «остаточну ясність».

«Ми домовилися про одну просту річ. Ми попросили угорську сторону надати нам вичерпний перелік питань, які у неї є до питання захисту прав представників меншин, ми цей перелік отримали.

Ми домовилися, що під егідою МЗС ми зберемо спеціальну комісію, в якої є одна дуже проста задача:  через десять днів вона має представити на розгляд урядів обох країн, конкретне розуміння, як і що з того переліку запитань, які ми отримали, потребує вирішення, або вже врегульовано, щоб ми внесли остаточну ясність», – повідомив Дмитро Кулеба.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *