ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вшанують пам'ять жертв Голокосту

Олег Дере’янко

|

У п’ятницю, 26 січня, Львів вшановуватиме пам’ять жертв Голокосту. У місті заплановано ряд тематичних заходів та презентацію історії єврейської родини Розенталь, повідомляє Львівська міська рада.

Програма заходів:

12:00 – покладання квітів до пам’ятного каменю на місці колишнього Янівського концтабору.

13:00 – проведення віче та покладання квітів до пам’ятника жертвам Львівського гетто.

14:00 в Меморіальному музеї тоталітарних режимів “Територія Терору” (барак №2) відбудеться презентація історії єврейської родини Розенталь, яка переживала найтемніші періоди у Львівському гетто під час Другої світової війни. Під час заходу буде представлено архівні документи, що належали родині та зараз зберігаються у фондах музею, а також сімейні фотографії та особисті речі.

«Рік тому до музею було передано теку з документами, які хронологічно охоплюють період від 1838 до 1960 років включно. В документах міститься інформація про те, як родина Розенталь здійснювала купівлю та продаж нерухомості, а також відомості про народження, одруження та смерть членів сім’ї. Про повсякденне життя не було жодних свідчень. Знайдена у вільному доступі інформація зводилася до кількох речень. Отто та Хелена Розенталь працювали лікарями, жили у Львові на вул. Кармелітській (нині – Просвіти) разом зі своїми дітьми (Зиґмундом та Кароліною), загинули у Львівському гетто в 1943 році. Однак, в процесі дослідження історикам вдалося дізнатися про коріння сім’ї Розенталь; яким було повсякденне життя родини у Львові; як вдалося врятуватися Кароліні Розенталь (донька Отто та Хелени) та як склалася її доля. І, найголовніше, науковцям вдалося поспілкуватися із Лідією Михальченко, яка зростала разом з Кароліною», – повідомили у Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору».

Організаторами заходу стали Меморіальний музей тоталітарних режимів “Територія Терору”, Єврейська релігійна громада “Тейва” та Всеукраїнський єврейський благодійний фонд “Хесед-Ар’є”.

Як відомо, міжнародна спільнота вшановує пам’ять жертв Голокосту щорічно – 27 січня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *