ОСТАННІ НОВИНИ

Дмитро Лубінець: «Розбиття Іл-76 – це інформаційна і пропагандистська кампанія росіян проти України»

|

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець про падіння транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ та про заяви росіян, що на борту нібито були українські військовополонені:

«Україна вимагає прозорого міжнародного розслідування щодо падіння літака Іл-76.

Тому я вже звернувся з офіційними листами до ООН і Міжнародного комітету Червоного хреста з запитанням, чи були вони проінформовані Росією про переміщення військовополонених літаком, та зі зверненням, аби представники цих організацій долучилися до огляду місця події.

Водночас я переконаний, що як і з трагедією в Оленівці, де РФ звинувачувала Україну, цього разу Росія теж буде робити заяви-звинувачення, але нікого не допустять до місця події.

Вважаю за необхідне акцентувати й на тому, що:

Обмін справді планувався. Зокрема на нього вчора [24 січня] виїхали працівники Офісу омбудсмана, аби провести аналіз стану наших героїв, які мали повернутися з полону. Також ми офіційно зафіксували і продовжимо фіксувати умови тримання російських полонених, адже Україна дотримується Женевських конвенцій.

Згідно з Женевськими конвенціями повна відповідальність за життя і здоров’я військовополонених лежить на стороні тих, хто їх утримує. І також країна, яка транспортує військовополонених, повинна повністю забезпечувати їхню безпеку та повідомляти й інформувати про переміщення військовополонених Червоний хрест. У цьому випадку ця відповідальність лежить на Росії.

Наразі немає жодних ознак того, що в літаку була така велика кількість людей.

На мій погляд, це яскравий приклад, коли РФ запланувала пропагандистську інформаційну кампанію проти України. Вважаю, що ворог і надалі буде використовувати тему військовополонених, аби дестабілізувати ситуацію всередині України та зменшити підтримку нашої держави партнерами».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *