ОСТАННІ НОВИНИ

Україна відзначає 105-ту річницю Дня Соборності

Романа Гусак

|

Українці відзначають День Соборності України – державне свято з нагоди проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.

За словами Президента України Володимира Зеленського, щороку 22 січня ми завжди згадували про два ключові уроки тих часів, два дороговкази для всіх поколінь української нації: щоб здобути власну державність, треба боротися, щоб її вберегти, потрібно єднатись.

«І настав день, коли всім нам випало довести: ці обидва уроки засвоєно. Всі українці знають цей день. Згадуючи його, можна не називати рік, достатньо числа й місяця. Це 24 лютого. Коли ми показали, що соборність і самостійність України для нас справжні, а не декларативні цінності. І ми не віддали свою державу, а з першого дня війни довели: відсіч повномасштабній агресії ворога дає повномасштабна єдність народу. Не символічно, не епізодично, не на словах, а на фронтах – на всіх напрямках бойових дій проти неволі. В усіх формах битви за збереження України. Соборної, самостійної, сильної», – зазначив у зверненні до українців Володимир Зеленський .

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що в ці найтемніші часи, як ніколи відчувається значення Соборності України.

«Бути разом. Горнутися одне до одного. Триматися купи. Стояти поруч. Наша хата ніколи не скраю, і біди чужої теж немає. Печалі і радості тепер одні на всіх. В ці найтемніші часи, як ніколи відчувається значення Соборності України. Одної. Єдиної. Бо іншої нам не треба», – повідомив Андрій Садовий.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький  переконаний, що остаточному створенню єдиної української держави завадила окупація українських земель.

«Софійська площа. Київ. Цього дня рівно 105 років тому. Проголошують Акт Злуки УНР та ЗУНР у єдину незалежну державу… Остаточному створенню єдиної української держави завадила окупація українських земель. Ми подорослішали на століття. Ми відновили Незалежність нашої держави. Ми її не віддамо. Україна – Єдина, Незалежна і Неподільна. Україна – Соборна! Смерть окупантам!», – поділився Максим Козицький.

Керівник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Павло Ткачук зазначив,що у часи складних  випробувань черговою російською збройною агресією кожен з нас повинен усвідомлювати себе невід’ємною частиною незалежної і нескореної держави.

«Сьогодні 105 річниця виголошення ідеї соборності України, яка стала потужним виявом міцності нації та прагнення до етнічної й територіальної єдності всього українського народу. У часи складних  випробувань черговою російською збройною агресією кожен з нас повинен усвідомлювати себе невід’ємною частиною незалежної і нескореної держави, обов’язковою складовою єдиної і неподільної України», – написав Павло Ткачук.

Ілюстрація: Главком

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *