ОСТАННІ НОВИНИ

Британія надіслала експертам ООН фотодокази постачання Північною Кореєю зброї до Росії

Маркіян Рой

|

Велика Британія надала групі експертів ООН супутникові знімки північнокорейських вантажоперевезень до РФ в рамках спроби ініціювати офіційне розслідування торгівлі зброєю в порушення міжнародних санкцій. Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Дані супутникових знімків свідчать, що російські судна завантажуються у північнокорейському порту. Це відбувається на тлі звинувачень у постачанні Пхеньяном ракет та снарядів для Москви.

«Велика Британія надала групі експертів ООН супутникові фотографії північнокорейських вантажоперевезень до РФ в рамках спроби ініціювати офіційне розслідування угод з продажу зброї в порушення міжнародних санкцій», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Північну Корею звинувачують у постачанні балістичних ракет та сотень тисяч артилерійських снарядів російському уряду для війни в Україні після того, як російський лідер Володимир Путін зустрівся з Кім Чен Ином у вересні.

Цього тижня Путін зустрівся у Кремлі з міністром закордонних справ Північної Кореї Чхо Сон Хуе. За словами речника Кремля, сторони обговорили «подальший розвиток відносин у всіх сферах, включаючи чутливі».

Неопублікований звіт розвідки Великої Британії, з яким ознайомився Guardian, містить зроблені у період з вересня по грудень зображення трьох російських кораблів, «Майя», «Ангара» та «Марія», які завантажують контейнери у порту Наджин у Північній Кореї перед транзитом до російських портів на Далекому Сході.

Минулого тижня США оголосили про те, що балістичні ракети з Північної Кореї були використані Росією в Україні.

«Використання Росією північнокорейської зброї в Україні є порушенням кількох резолюцій Ради безпеки ООН», – заявив дипломат ООН.

Він зазначив, що такі дії підривають міжнародні зусилля із запобігання поширенню ядерної зброї та показують, наскільки жалюгідною стала Москва після свого невдалого вторгнення.

«Ці та інші докази, надані Комітету з санкцій ООН, мають ініціювати повне розслідування грубого порушення РФ та КНДР міжнародних санкцій», – підкреслив дипломат.

Цей звіт разом з іншими доказами від США та інших країн був наданий групі експертів ООН з питань північнокорейського роззброєння.

Очікується, що спеціалісти наступного місяця опублікують свій звіт щодо цього питання на тлі вже наявної інформації про передачу зброї з КНДР до Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *