ОСТАННІ НОВИНИ

УПЦ МП повертає палац Терещенків у державну власність

Наталія Жолинська

|

Московський патріархат зобов’язаний повернути державі палац Терещенків, що на Житомирщині. Таке рішення ухвалив Північно-західний апеляційний господарський суд 15 січня. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Мінкультури виступило третьою стороною під час судового процесу.

Олена Терещенко, правозахисниця та дружина нащадка роду Терещенків, уточнила, що москоські попи програли апеляцію.

«Святкуємо чергову перемогу над московським патріархатом! Щойно Північно-західний апеляційний господарський суд (м. Рівне) розглянув апеляцію московських попів на рішення Житомирського господарського суду, залишив його без змін!… Дуже вдячні суддям за справедливе рішення», – зазначила вона

Як відомо,  у серпні минулого року Господарський суд Житомирської області ухвалив рішення передати палац Терещенків у власність держави. Тоді УПЦ МП подала апеляційну скаргу, яку розглянув Північно-західний апеляційний господарський суд.

Історична довідка. Палац Грохольських-Терещенків збудований в неоготичному стилі на замовлення польського шляхтича Адольфа Норберта Еразма Грохольського, який володів селом. Згідно із заповітом Адольфа Грохольського село дісталось його другій дружині. Вона ж згодом продала село Федору Артемовичу Терещенку, а сама виїхала за кордон.

Через кілька років після оголошення незалежності України колишній палац передали жіночому монастирю Святого Різдва Христового УПЦ МП. Зараз будівля перебуває у напів зруйнованому стані.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *