ОСТАННІ НОВИНИ

Франція і Україна налагодять спільне виробництво дронів, артилерії та посилення ППО

Андрій Котенський

|

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із новопризначеним міністром Європи та закордонних справ Французької Республіки Стефаном Сежурне, який перебуває в Україні з першим візитом. Під час зустрічі обговорили оборонні потреби України та спільне виробництво дронів, артилерії, подальше посилення ППО, повідомляє Офіс президента.

Глава держави наголосив на важливості того, що свій перший закордонний візит на посаді Стефан Сежурне здійснив саме в Україну.

«Дякую за вашу присутність тут, у Києві. Для нас це важливий сигнал від Франції, від Президента Макрона, що одразу після призначення ви у нас в Україні. Ми дякуємо за такий сигнал», – сказав він.

Президент подякував за вагому та всебічну допомогу Україні з боку Франції та підтримку євроатлантичних прагнень України та спроможностей українського війська в боротьбі з агресором.

«Велика вдячність за допомогу Україні з початку російської війни і за послідовну підтримку як нашого руху в напрямку Європейського Союзу, так і зміцнення Сил безпеки та оборони на полі бою», – акцентував Глава держави.

Глава держави також відзначив високу ефективність наданої Францією військової допомоги, зокрема зенітно-ракетних комплексів SAMP/T, самохідних артилерійських установок CAESAR і далекобійних ракет SCALP-EG. Сторони обговорили продовження безпекової співпраці, зокрема у сфері виробництва дронів.

У контексті обговорення європейської інтеграції України велику увагу приділили питанням подальшої макрофінансової підтримки нашої держави та заходам із підготовки переговорного процесу про вступ до ЄС.

Окремо обговорили питання підготовки угоди між Україною та Францією про безпекові гарантії, зустрічі на рівні радників лідерів держав у Давосі щодо реалізації Української Формули миру, а також заходів двостороннього політичного діалогу в найближчому майбутньому.

За даними Європейської правди, Франція налаштована спільно посилювати можливості Києва у виготовленні систем озброєння на українській території й готова допомагати в цій сфері. Про це заявив міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне на спільному брифінгу з головою МЗС України Дмитром Кулебою.

«Ми налаштовані спільно посилювати спроможності України виготовляти системи озброєння на своїй землі і готові приходити до вас на допомогу в цій царині», – заявив Стефан Сежурне.

У той же час міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному брифінгу із французьким колегою закликав країн-членів G7 та Євроcоюзу вжити рішучих заходів щодо припинення постачання до РФ товарів подвійного призначення.

«До Франції в цьому питанні найменше претензій, але я хочу скористатися нагодою та закликати всі країни «Групи семи» та ЄС врешті-решт почути Україну та вжити рішучих заходів, щоб перекрити постачання в Росію товарів, які містять ці компоненти», – зазначив Кулеба

За його словами, РФ використовує пральні машинки, міхкрохвильовки та інші побутові прилади не для прання та їжі, а для вилучення з них окремих запчастин для того, щоб потім вмонтувати їх в свої ракети і вбивати українців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *