ОСТАННІ НОВИНИ

США та Велика Британія завдали масованого авіаудару по об'єктах хуситів у Ємені

Ольга Денисяка

|

Президент Штатів Джо Байден заявив про атаку США, Британії за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади і Нідерландів на хуситів у Ємені, передає Українська правда.

«Сьогодні за моєю вказівкою збройні сили США разом з Великою Британією і за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади і Нідерландів успішно завдали ударів по низці об’єктів в Ємені, які використовувалися бойовиками-хуситами для загрози свободі судноплавства на одному з найбільш важливих водних шляхів світу. Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні напади хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, в тому числі із застосуванням вперше в історії протикорабельних балістичних ракет», – йдеться в повідомленні.

У заяві Байдена зазначається, що «ці напади поставили під загрозу американський персонал, цивільних моряків і наших партнерів, поставили під загрозу торгівлю і свободу судноплавства».

Також зазначається, що понад 50 країн постраждали від 27 нападів на міжнародне комерційне судноплавство. Екіпажі з понад 20 країн зазнали погроз або були захоплені в заручники під час актів піратства.  Понад 2000 кораблів були змушені змінити маршрут на тисячі миль, щоб уникнути Червоного моря, що може призвести до тижневих затримок у доставці товарів. А 9 січня хусити здійснили свою найбільшу атаку, безпосередньо спрямовану проти американських кораблів.

«Реакція міжнародної спільноти на ці безрозсудні атаки була єдиною і рішучою. Сьогоднішня оборонна акція є продовженням цієї широкої дипломатичної кампанії та ескалації нападів бойовиків-хуситів на комерційні судна. Ці цілеспрямовані удари є чітким сигналом, що Сполучені Штати і наші партнери не потерплять нападів на наш персонал і не дозволять ворожим суб’єктам ставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найбільш важливих комерційних маршрутів у світі. Я без вагань вживатиму подальших заходів для захисту наших людей і вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо це буде необхідно», – заявив Байден.

Зазначимо, що Сполучені Штати і Великобританія вночі 12 січня почали завдавати удари по цілях, пов’язаних з хуситами в Ємені. Американські та британські військові бомбардували більше десятка об’єктів, що використовуються підтримуваними Іраном хуситами в Ємені, в рамках масованого удару у відповідь з використанням ракет «Томагавк», що запускаються з військових кораблів і винищувачів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *