ОСТАННІ НОВИНИ

Шмигаль самовільно оприлюднив дані про корупційного викривача

Маркіян Рой

|

Голова  НАЗК Олександр Новіков склав протокол щодо прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля – він незаконно розголосив інформацію про викривача. Якщо суд визнає Дениса Шмигаля винним у вчиненні адміністративного правопорушення, то на посадовця буде накладено штраф із позбавленням права обіймати певні посади на один рік. Про це повідомили в НАЗК.

Як зазначається у повідомленні Агентства, очільник уряду, попередньо розглянувши повідомлення про корупцію від викривача, а саме працівника Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), дав доручення відповідним посадовим особам опрацювати таке повідомлення і за результатами поінформувати заявника та Кабінет міністрів України.

«При цьому серед посадових осіб, яким було доручено розглянути повідомлення, зазначено й Голову КРАІЛ Івана Рудого, про протиправні дії якого й повідомлялося. Дізнавшись про це, посадовець прийняв рішення про порушення дисциплінарного провадження стосовно викривача», – йдеться в повідомленні.

Однак, відповідно до законодавства, викривача не може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності чи піддано з боку його керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу. Встановивши факт таких дій, НАЗК склало протокол стосовно Голови КРАІЛ 5 січня 2024 року.

«Таким чином Прем’єр-міністр України вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 1728 КУпАП, оскільки незаконно розголосив інформацію про викривача, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків», – повідомили у НАЗК.

НАЗК запросило прем’єра для ознайомлення з протоколом на 10 січня 2024 року, але він не з’явився в зазначений термін та не повідомив про причини неявки.

Тому НАЗК скерувало протокол для розгляду до суду за місцем вчинення правопорушення. Якщо суд визнає Шмигаля винним, то на посадовця буде накладено штраф з позбавленням права обіймати певні посади на один рік.

У коментарі Українській правді прессекретарка прем’єр-міністра Ольга Куришко запевнила, що прем’єр не розголошував жодної інформації про викривача корупції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *