ОСТАННІ НОВИНИ

Віталій Шабунін: «Законопроєкт про лобіювання відкриває владі можливість натиснути на громадськість»

|

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін щодо законопроєкту про доброчесне лобіювання, який 10 січня Верховна Рада України ухвалила у першому читанні:

«Законопроєкт про лобіювання (№10337) жодних проблем з недоброчесним лобіюванням не вирішує. Наприклад, проблему того, що позаштатні радники Єрмака [керівник Офісу президента] мають більше впливу у державі, аніж деякі міністри. Це дуже гарно продемонструвала присутність деяких з них на офіційній зустрічі з Блінкеном [держсекретар США].

Хто цим позаштатним радникам платить за роботу, невідомо. Хоча саме через них часто “вирішують” найбільш зашкварні питання. При цьому законопроєкт №10337 їхню діяльність жодним чином не зачіпає.

Також законопроєкт не передбачає жодної відповідальності для посадовців при недоброчесному лобіюванні. Тобто дозволяє “слузі” Андрію Мотовиловцю і надалі рятувати своїх друзів від кримінальної відповідальності окремими законопроєктами, які передбачають мільйонні виплати з бюджету для конкретних компаній.

Що робить цей законопроєкт, так це відкриває владі можливість натиснути на громадськість. Зробити це влада спробує вигадливими правками до законопроєкту до другого читання.

Ми вже бачили щось подібне у 2017-му. Тоді у Верховній Раді депутати Порошенка/Авакова з голосу додали правку про декларування антикорупційних активістів як помсту Центру протидії корупції і нашим колегам. З нетерпінням чекаємо на сіквел цієї саги від депутатів Зеленського».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *