ОСТАННІ НОВИНИ

В уряді Польщі проти продовження режиму торгових преференцій ЄС для України

Маркіян Рой

|

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський написав у листі до єврокомісара з питань торгівлі, що він «принципово проти» продовження безмитної торгівлі з Україною. Про це повідомляє Європейська правда.

Брюссель зараз працює над регламентом, який продовжить лібералізацію торгівлі з Україною до червня 2025 року.

За словами Секерського, повна лібералізація торгівлі, запроваджена ЄС після початку війни, мала «протилежний ефект».

Він підкреслює, що проблеми з надмірним імпортом стосуються не лише зернових, але й «цукру, м’яса птиці, яєць, м’яких фруктів (особливо замороженої малини) або яблучного концентрату».

Міністр наводить приклад цукру, імпорт якого з України зріс у двадцять разів. На його думку, слід розпочати переговори з Україною «про поступову взаємну лібералізацію, що супроводжуватиметься поступовою адаптацією українського сільського господарства до стандартів і законодавства ЄС».

Міністр виступив за вилучення цукру, м’яса птиці та яєць з-під дії правил вільної торгівлі ЄС та встановлення посилених захисних положень.

Водночас Секерський оголосив про повернення Польщі до переговорів у рамках Координаційної платформи ЄС за участю України, Євросоюзу та країн-сусідів України «з метою пошуку ефективних і прийнятних механізмів».

Уряд «Права і справедливості» вийшов з цієї Платформи на знак протесту проти того, що Європейська комісія не продовжила ембарго ЄС на українське зерно. Секерський також висловив готовність зустрітися з єврокомісаром з питань торгівлі Валдісом Домбровскісом.

Раніше польський єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський застеріг перед новою кризою, яку може спровокувати надмірний агроімпорт з України в ЄС. Войцеховський пригрозив не підтримати регламент про продовження преференцій, якщо не будуть враховані його пропозиції.

Нагадаємо, у вересні Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *