ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський планує візит до Швейцарії, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Президент України Володимир Зеленський може наступного тижня відвідати Швейцарію щонайменше на два дні. Про це 9 січня повідомила Європейська правда з посиланням на Tages-Anzeiger.

Видання отримало інформацію про плани щодо візиту Зеленського відразу від трьох джерел. Відомо, що український лідер розглядає можливість візиту до Берна 15 січня перед своїм виступом у Давосі на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ), який проходить з 15 по 19 січня.

За словами джерел Tages-Anzeiger, планування візиту Зеленського йде зі середини грудня. У Федеральному департаменті закордонних справ цю інформацію не підтвердили і не спростували.

Співрозмовники видання з федеральної адміністрації зазначають, що запланований візит президента України, ймовірно, не будуть підтверджувати до останнього моменту.

Втім, йдеться в публікації, чи зможе Зеленський насправді поїхати до Швейцарії наступного тижня, також, ймовірно, залежатиме від військової ситуації в Україні.

Остаточне рішення щодо того, чи приїде Зеленський до Берна та Давоса, схоже, ще не прийнято, зауважує Tages-Anzeiger. За словами українського високопосадовця, якого не називає видання, обговорення все ще тривають.

Альтернативою може стати виступ українського лідера по відеозв’язку, адже він вже спілкувався з учасниками ВЕФ у такий спосіб минулого року.

Запланована програма візиту Зеленського до Берна поки що невідома. Зустріч зі швейцарською владою може відбутися в заміському маєтку Лон в Керзаці, що за п’ять кілометрів від центру Берна, де Федеральна рада традиційно приймає гостей з іноземних держав, і який силам безпеки легше охороняти, ніж центр столиці.

Нагадаємо, раніше Федеральна рада Швейцарії оголосила про виділення додаткових 11,8 млн швейцарських франків (12,5 млн євро) для допомоги українцям взимку.

Перед цим нижня палата парламенту Швейцарії слідом за верхньою, Радою кантонів, схвалила поправку до законодавства, яка дещо пом’якшує вимоги до експорту озброєння. Теоретично нова поправка дозволить Швейцарії схвалювати реекспорт зброї в Україну, але ані її ініціатори, ані Федеральний уряд не повідомляли про подібні наміри.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *