ОСТАННІ НОВИНИ

Українські ракети і БпЛА обходять російську ППО і вражають цілі в Криму, – ISW

Андрій Котенський

|

Згідно з даними, проаналізованими експертами Інституту вивчення війни (ISW), українські ракети і безпілотники «проникають крізь російську систему» ППО і вражають намічені цілі в тимчасово окупованому Криму, повідомляє Українська правда.

Українські війська проводять багатоденну кампанію з нанесення ударів по російських військових об’єктах в окупованому Криму і вже успішно уразили кілька цілей по всьому півострову.

У звіті нагадують, що російські джерела стверджують, що в ніч з 5 на 6 січня українські сили завдали удару по адміністративній будівлі на російському аеродромі в окупованих Саках (Крим) чотирма крилатими ракетами Storm Shadow.

МО Росії заявило, що російські сили знищили п’ять українських безпілотників і чотири ракети над Чорним морем і Кримом в ніч з 5 на 6 січня і шість українських ракет “Нептун” над північно-західною частиною Чорного моря 6 січня.

Командувач ВПС України генерал-лейтенант Микола Олещук подякував українським пілотам за успішне ураження цілей на аеродромі Саки, але не уточнив, чи йдеться про українські удари 4, 5 або 6 січня.

Крім того, українські офіційні особи та джерела повідомляють, що українські сили також завдали ударів по радіолокаційній системі протиповітряної оборони та центру зв’язку в Євпаторії, відповідальному за координацію операцій російської ППО в окупованому Криму, складах боєприпасів поблизу Первомайського (82 км на північ від Сімферополя) та російському командному пункту під Севастополем, починаючи з 4 січня.

Аналітики підсумовують: українські та російські повідомлення вказують на те, що українські ракети та безпілотники проникають крізь російську систему протиповітряної оборони в окупованому Криму та успішно уразили деякі намічені цілі.

Російський мілблогер, пов’язаний з Кремлем, заявив, що українські сили завдають ударів, спрямованих на послаблення російської системи ППО над окупованим Кримом.

Наразі ISW не оцінює мету нинішньої української кампанії із завдання ударів по російських тилових районах в окупованому Криму.

Влітку 2023 року українські війська провели ударну кампанію проти російської військової інфраструктури, штабів, логістичних маршрутів та об’єктів Чорноморського флоту, яка витіснила російські військово-морські операції із західної частини Чорного моря і мала на меті послабити здатність російських військових використовувати Крим як плацдарм і тил для оборонних операцій на півдні України.

Ключові висновки ISW за 6 січня:

  • Українські війська проводять багатоденну кампанію із завдання ударів по російських військових об’єктах в окупованому Криму й успішно уразили кілька цілей по всьому півострову.
  • Російський військовий блогер стверджує, що військам РФ необхідно покращити планування та координацію на тактичному й оперативному рівнях, щоб російські наступальні операції могли вийти за рамки нинішньої позиційної війни в Україні.
  • Надання Заходом Україні систем протиповітряної оборони та ракет у коротко- та середньостроковій перспективі залишається критично важливим для розвитку української оборонно-промислової бази, яка може підтримати військові зусилля України проти Росії у довгостроковій перспективі.
  • Російські та українські війська продовжували позиційні бої вздовж усієї лінії зіткнення 6 січня.
  • Міністерство оборони РФ продовжує стимулювати службу в російських збройних силах, рекламуючи підтримку в отриманні житла.
  • Російська окупаційна влада намагається надавати базові послуги мешканцям окупованих районів України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *