ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські онкологи одночасно видалили жінці дві злоякісні пухлини

Ольга Денисяка

|

Лікарі Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру провели одночасно два оперативні втручання одній пацієнтці – видалили пухлини грудної залози і сигмовидної кишки. Про це йдеться в повідомленні медзакладу.

«До нашого онкоцентру потрапила 62-річна жінка із онкологічним захворюванням грудної залози у ІІІ стадії. При комп’ютерній томографії  у пацієнтки діагностували ще й пухлину сигмовидної кишки, що виявилось клінічною знахідкою, оскільки в пацієнтки не було жодних скарг з боку шлунково-кишкового тракту. Тому це можна вважати вчасною діагностикою», – розповідає лікар-хірург-онколог проктологічного відділення Роман Шиян.

Пацієнтка попередньо завершила курс неоад’ювантної (передопераційної) хіміотерапії з приводу раку грудної залози. Провівши усі обстеження та врахувавши медичні покази й ризики, мультидисциплінарна команда  нашого центру вирішила видалити з організму жінки обидві пухлини одночасно. Тож під одним наркозом пацієнтці провели лапароскопічну високу передню резекцію прямої кишки та радикальну мастектомію.

Роман Шиян розповідає, що операційне втручання на товстій кишці було проведено малоінвазивним методом (лапароскопічно) і тривало близько 3-х годин. За цей час він разом із лікарем-хірургом-онкологом Василем Пижевським виконали лапароскопічну високу передню резекцію прямої кишки (пухлину видалили). Одразу ж після цієї процедури, не виводячи жінку із медикаментозного сну, лікарі провели їй друге хірургічне втручання.

«Пухлина грудної залози була більше 2 сантиметрів, з ураженням аксилярного лімфатичного вузла. Тому ми провели радикальну мастектомію. Ця операція тривала 1 годину», – розповів завідувач відділення реконструктивної хірургії, лікар-хірург-онколог Ігор Процько.

Завдяки злагодженій роботі медичної команди, операція пройшла успішно. Тож такий підхід команди має перевагу для швидшої реабілітації жінки. Зараз пацієнтка почуває себе добре, а мультидисциплінарна команда чекає результатів гістології, щоб вирішити оптимальну тактику комбінованого лікування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *