ОСТАННІ НОВИНИ

Для перебування у прикордонній смузі віднині потрібен дозвіл ДПСУ

Ольга Денисяка

|

Для перебування в прикордонній смузі необхідно мати дозвіл Держприкордонслужби. Про це йдеться у повідомленні Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

Уряд вніс зміни до Постанови Кабміну «Про прикордонний режим». Змінами передбачено, що громадяни України, іноземці та особи без громадянства мають право в’їжджати у контрольований прикордонний район, перебувати, проживати або пересуватися в його межах на підставі документів, що посвідчують їх особу.

Крім того, зміни передбачають обмеження у вільному в’їзді, перебуванні, проживанні, провадженні робіт й пересуванні осіб у прикордонній смузі.

Зазначимо, що це ділянка місцевості завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону. Обмеження полягають в отриманні дозволу від 7 прикордонного Карпатського загону особами, які планують здійснювати в’їзд, перебувати, проживати та проводити роботи у прикордонній смузі в межах Львівської області. Механізм отримання дозволу передбачений прийнятими Урядом змінами.

Окремо визначено категорію осіб, яким такі дозволи отримувати не потрібно. Зокрема, дозволи не потрібні:

  • особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон;
  • водіям вантажних автомобілів та супроводжуючим їх особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою здійснення мультимодального перевезення;
  • особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги, що рухаються автомобільним транспортом автомобільними дорогами загального користування державного значення, залізничним транспортом залізничними шляхами сполучення, частина яких проходить по ділянках місцевості, де встановлено прикордонну смугу, без виконання зупинок, виходу на залізничних станціях у прикордонній смузі;

Крім цього, Урядом установлено спеціальний прикордонний режим та заборонено вільний в’їзд, перебування, проживання, пересування осіб і провадження робіт, не пов’язаних з обороною чи охороною державного кордону, в межах земельних ділянок шириною 30–50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми.

Нагадаємо, кілька днів тому в ДПСУ повідомили, що в чергах на кордоні з Польщею стоять сотні автомобілів. Проїзд ускладнений в усіх пунктах пропуску.

У Держприкордонслужбі підтвердили, що через неодноразові підробки документів можуть вимагати в чоловіків, яким дозволено перетинати кордон, зокрема багатодітних батьків, витяг із протоколу ТЦК або запис про відстрочку в військовооблікових документах.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець просить прикордонників обґрунтувати законність посилення контролю при перетині кордону.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *