ОСТАННІ НОВИНИ

На кордоні черги через посилення контролю за документами чоловіків

Андрій Котенський

|

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець просить прикордонників обґрунтувати законність посилення контролю при перетині кордону через який утворились величезні черги із людей, які не можуть виїхати із України.

Як виявилось, напередодні нового року прикордонники почали вимагати документи із записом про відстрочку від мобілізації в осіб з інвалідністю тих, хто їх супроводжує, багатодітних батьків та людей, які їдуть за системою «Шлях».

«Черги на держкордоні через посилення контролю при перетині: чи все відповідно до законодавства?! 31 грудня на різних пунктах пропуску утворилися величезні черги. Деякі люди стоять понад добу. Причина: посилення контролю громадян, які бажають виїхати за кордон. Окрім цього, як пишуть медіа, прикордонники посилено перевіряють документи в осіб з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує, багатодітних батьків, людей, які їдуть за системою «Шлях». А також вимагають військово-облікові документи із записом про відстрочку від мобілізації», – повідомив Дмитро Лубінець.

За повідомленням речника Державної прикордонної служби Андрія Демченка, це пов’язано із великою кількістю випадків підробки документів.

«Аби розібратися із ситуацією, сьогодні вранці направив термінового листа до Державної прикордонної служби України з проханням надати інформацію щодо документів, які вимагають працівники ДПСУ в громадян, які перетинають державний кордон, а також правові підстави такої вимоги. Адже ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачає законодавство. Також державні органи та їх посадові особи зобов’язані діяти у межах своїх повноважень та відповідно до Конституції й законів України», – повідомив Дмитро Лубінець.

Він також нагадав те, що Конституція України закріплює: кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

«Сподіваюся, що цю ситуацію вдасться вирішити, а права людини та громадянина не будуть порушені», – зазначив Дмитро Лубінець.

Дізнавайтесь найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *