ОСТАННІ НОВИНИ

На реставрацію собору Святого Юра використають будматеріали за вдвічі завищеними цінами

Маркіян Рой

|

Управління капітального будівництва Львівської обласної військової адміністрації уклало угоду з місцевим ТОВ «Тім-Буд» на реставрацію території собору Святого Юра за 31,4 млн грн. Підрядник має завершити ремонт до кінця 2024 року. Антикорупційний центр NGL.media проаналізував кошторис й повідомив, що для реконструкції подвір’я собору планують закупити плити з пісковика за завищеними вдвічі цінами.

Це уже четверта спроба ЛОВА провести реставраційні роботи у комплексі Святого Юра. Вперше такий тендер вартістю 8,3 млн грн оголосили ще у листопаді 2018 року. Тоді угоду уклали з ТОВ «Підприємство Турист», але за півтора року ця компанія змогла освоїти лише мільйон гривень. Тож угоду розірвали і збільшивши суму до 10,7 млн грн у 2021 році оголосили новий тендер, за результатами якого уклали нову угоду – з тим же ТОВ «Підприємство Турист». За інформацією NGL.media, компанія неодноразово брала участь у недоброчесній конкуренції під час аукціонів.

Уже очікувано компанія знову зірвала терміни виконання робіт і в кінці 2022 року управління капітального будівництва ЛОВА знову розірвала з нею договір, виплативши, за даними Prozorro, лише 1,8 млн грн. Зараз цю справу розслідує поліція, прокуратура підозрює директора ТОВ «Підприємство Турист» Володимира Смалюха у привласненні понад 2 млн грн.

Наступного разу тендер на реставраційні роботи у комплексі собору Святого Юра вартістю уже 31,7 млн грн оголосили 16 листопада 2023 року, але жоден підрядник не зголосився і тендер скасували. Але уже менше ніж за два тижні, 28 листопада, повторно опублікували умови тендеру у Prozorro і цього разу підрядник знайшовся – уже згадане ТОВ «Тім-Буд», з яким і уклали договір на 31,4 млн грн.

Згідно з новим договором, «Тім-Буд» має облаштувати внутрішнє подвір’я собору плитами з пісковика, відремонтувати та облицювати сходи, а також відремонтувати інженерні мережі. Всі роботи планують завершити до кінця 2024 року.

«Вартість плит пісковика, яким викладуть подвір’я, завищена принаймні вдвічі. Вартість плит становить значну частину вартості ремонту – 6,3 млн грн. У кошторисі передбачена закупівля плит пісковика товщиною 60 мм за 3800-4400 грн/м² [залежно від розміру плити]. Проте в спеціалізованих будівельних магазинах такі ж плити коштують 14001800 грн/м². В результаті лише на плитах пісковика переплата складе приблизно 3,3 млн грн», – йдеться в аналізі розслідувачів.

Журналісти NGL.media звернулися за коментарем до Львівської ОВА. Однак в управління капітального будівництва відмовилися коментувати завищення ціни.

Засновницею львівського ТОВ «Тім-Буд» є Тетяна Дубровна, яка також є співзасновницею львівського благодійного фонду «Оланта Добро». Минулого року 28-річного директора цього фонду Івана Палька затримали за спробу незаконно вивезти двох чоловіків призовного віку через систему «Шлях».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *