ОСТАННІ НОВИНИ

«Охоронний фронт». Голова Нацполіції розповів коли з’являться поліцейські в школах

Андрій Котенський

|

Проект «Офіцери шкільної безпеки» стартував. Це завдання, яке поставило перед поліцією керівництво держави. Це не бажання, як хтось думає, поліції, щоб нібито набрати людей і не йти в армію. Це важливий проєкт, який повинен забезпечити безпеку в школах, в першу чергу, аби в освітній заклад не могли потрапити сторонні особи, не були пронесені небезпечні предмети. Про це повідомив голова Нацполіції України Іван Вигівський в інтерв’ю виданню Українські новини.

За словами Івана Вигівського, поліцейський у школі стане таким собі вартовим безпеки, зможе у контакті з адміністраціями шкіл та батьківськими комітетами донести рекомендації з необхідних заходів безпеки, буде захищати дітей. Це також має сприяти поверненню наших громадян в Україну, які бояться, що їхні діти будуть в небезпеці в школах.

«Ми почали реалізацію цього проекту. Будуть окремі договори з поліцією охорони та місцевими ОТГ, на території яких знаходяться школи. Ну і, звісно, поліцейські будуть присутні в школах, буде здійснюватися відповідний пропускний режим з функціонуванням арочного металодетектору. Щодо наявності зброї у поліцейського офіцера безпеки в школах, то зараз це дискусійне питання. Ми ведемо діалог з директорами шкіл, і є різні думки з цього приводу», – повідомив він.

Перші поліцейські з’являться в охороні українських шкіл вже у січні 2024 року. Розпочнуть зі шкіл наближених до лінії фронту, а також до кордонів терористичної РФ та їхнього сателіта – Білорусі.

«З кінця січня 2024 року за рахунок перерозподілу діючих поліцейських. Нам треба набрати і навчити нових офіцерів безпеки, а це як мінімум 5 місяців. Так довго ніхто чекати не буде, Міносвіти вже зараз має визначити категорію шкіл і дати конкретні заклади, куди першочергово потрібен такий поліцейський – в першу чергу школи, близько 400, наближені до лінії фронту, прикордонні райони з РБ і РФ, Харківська область, Запорізька, Миколаївська, Чернігівська, Сумська та інші – бо там велика кількість людей зі зброєю. Ми поставимо туди зараз діючих поліцейських, щоб обкатати схему, подивитися, де є якісь складнощі, а далі будемо набирати людей через конкурс. В тому числі і жінок, які прекрасно зможуть комунікувати з дітьми, а також пройдуть навчання та зможуть забезпечувати належну безпеку з використанням спецзасобів та поліцейських навичок», – повідомив Іван Вигівський.

Іноді у за школою буде закріплено не одного поліцейського, все залежитиме від кількості будівель.

«Це один поліцейський на одну будівлю, бо є школи з розділеними рівнями – молодша, середня і старша можуть бути в різних будівлях. Якщо брати ту кількість шкіл, які працюють офлайн, то це більше 12 тис. шкіл. Цей проект, поки ми всіх наберемо і навчимо, займе 2 роки. Починаємо з приблизно 400 шкіл, потім ставимо перспективу 6500 шкіл забезпечити за 2024 рік. Але момент мобілізації ми будемо враховувати дуже серйозно, щоб не пропускати ухилянтів. Окрім жінок, є також, наприклад, багатодітні чоловіки, до мобілізаційного віку, або хто має відстрочку від призову, або вже демобілізований, але має ментальне та фізичне здоров’я працювати на такій посаді. Це питання безпеки наших дітей в школах, і це потрібно робити. Ми бачили нещодавно випадок в Закарпатській області (депутат підірвав три гранати у сільській раді – ред.). І нас стали питати, чи будемо ми охороняти всі державні установи. Але існуючими силами Нацполіції ми не покриваємо всі об’єкти… А з іншого боку дехто говорить, що в нас нібито 250 тис. особового складу, і закликають відправити всіх поліцейських воювати – прокоментував Іван Вигівський.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *