ОСТАННІ НОВИНИ

Колишнього львівського митника виправдали у справі про отримання хабарів

Андрій Котенський

|

Суд виправдаав колишнього головного державного інспектора ВМО №1 митного поста «Угринів» Львівської митниці ДФС. Про це повідомляє Судовий репортер із посиланням на вирок від 22 грудня.

На початку лютого 2017 року, здійснюючи митний контроль товару, посадовець начебто вимагав у перевізника по 1200 гривень щоразу при перетині кордону, кажучи, що інакше створюватиме перешкоди. У судовому засіданні митник не визнав вину і давати показання відмовився.

Заявник пояснив, що перевозив тканину й інспектор йому скзаав, що він везе забагато товару (понад дозволену норму), а тому потрібно вертатися назад або платити 1200 гривень. Перевізник поклав гроші в паспорт громадянина України та передав інсектору і той забрав гроші та повернув паспорт. Через декілька днів він повторно віз з-за кордону в Україну дві коробки передач для автомобілів. Інспектор знову сказав, що товар вагою понад дозволену норму і запропонував заплатити 1200 гривень хабара, на що він погодився.

Водночас свідок пояснив, що не повідомляв на гарячу лінію про вимагання коштів даним працівником митниці. Він звертався із заявою про вчинення злочину, бо в нього вимагала гроші інший працівник митниці, а не обвинувачений. Свідок не памʼятає, чи раніше вимагав у нього або отримував від нього неправомірну вигоду саме обвинувачений.

У минулому свідок притягувався до кримінальної відповідальності та був засуджений на 1 рік та 6 місяців позбавлення волі.

Тобто підставою для початку кримінального провадження стала заява щодо іншої особи, а інших доказів, що обвинувачений займався протиправною діяльністю в матеріалах справи немає.

Суд вважає, що в такому випадку орган досудового розслідування не мав підстав підозрювати обвинуваченого і проводити негласні слідчі (розшукові) дії.

Із записів розмов вбачається, що перевзіник неодноразово наполягав, щоб інспектор митниці узяв від нього гроші та дозволив йому перевезти придбані у Польщі нитки. У той же час інспектор неодноразово відмовляв йому, кажучи, щоб віз товар у зворотному напрямку, інакше доведеться складати протокол. На відеозаписі зафіксовано як свідок дає обвинуваченому паспорт громадянина України, в якому лежать гроші, а останній категорично відмовляється та наголошує, що нитки він не провезе нитки. Після цього перевізник продовжив умовляти його, кажучи, що йому треба заробити «копійки» і годувати сімʼю та чотирьох дітей.

На відео видно, що в автомобілі з перевізником перебувала ще одна особа. Також свідок комусь телефонував та повідомляв, що інспектор відмовляється брати гроші. Але в судовому засіданні чоловік говорив, що не памʼятає, хто перебував із ним у машині та кому він телефонував.

Суд вважає, що саме перевізник був ініціатором перевезення товарів із порушенням вимог законодавства і підбурював інспектора до отримання неправомірної вигоди.

Після першого випадку передачі коштів правоохоронці не затримали працівника митниці, а спонукали його ще раз отримати кошти від того ж самого перевізника, що також  свідчить на користь провокації.

За одержання неправомірної вигоди у поєднанні з вимаганням (ч.3 ст.368 КК) митнику загрожувало від 5 до 10 років увʼязнення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *