ОСТАННІ НОВИНИ

Понад 80% українців, які мали право голосу в 1991 році, зараз проголосували би за Чорновола, – опитування

Маркіян Рой

|

Якби українці могли опинитися у 1991 році, коли були вибори першого президента України, то вони проголосували б за В’ячеслава Чорновола, а не Леоніда Кравчука, зокрема 81% тих, хто в 91-му мав право голосу, підтримали б Чорновола. Про це свідчать результати опитування КМІС, проведеного 29 листопада – 9 грудня.

Соціологи нагадали, що 25 грудня, крім нової дати святкування Різдва, також є важливою датою для України з іншого приводу – у цей день офіційно припинив своє існування Радянський Союз.

1 грудня 1991 року в Україні відбулися перші вибори президента і серед 6 кандидатів майже 62% набрав Леонід Кравчук, а В’ячеслав Чорновіл набрав трохи більше 23%. Багато хто вважає, що результати цих президентських виборів значною мірою вплинули на подальший розвиток уже незалежної України.

Саме тому у грудні 2023 року соціологи поцікавилися у респондентів, за кого з двох основних кандидатів вони би зараз віддали голос, якби опинилися в 1991 року.

У перерахунку на тих, хто голосував би і визначився з вибором, 86% голосів було б віддано за Чорновола і 14% – за Кравчука. Зокрема серед респондентів, які справді у 1991 році мали право голосу (нині це люди віком 50 років і старші) 81% проголосували б за Чорновола і 10% – за Кравчука, зазначається в результатах дослідження.

Соціологи підкреслюють, що у всіх регіонах більшість населення проголосували б за Чорновола. Відносно найбільше – на Заході (86% серед усіх респондентів) і в Центрі (80%).

Водночас на Півдні 58% серед усіх респондентів підтримали б Чорновола (Кравчука лише 17%), на Сході – 63% (Кравчука – 28%).

Опитування провели з 29 листопада по 9 грудня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Загалом опитали 1031 дорослого респондента (від 18 років) у всіх регіонах України (крім Криму). До вибірки не включали жителів територій, які не контролювалися Україною до 24 лютого 2022 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *