ОСТАННІ НОВИНИ

УГКЦ не благословлятиме одностатеві пари, – Блаженніший Святослав

Наталя Дуляба

|

Затверджена Папою Римським Франциском декларація Fiducia Supplicans, що дозволяє благословляти одностатеві пари, не має правової сили для вірян УГКЦ. Про це йдеться у відповідній заяві глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

Декларація Fiducia Supplicans, як зауважує Блаженніший Святослав, стосується латинської, а не східних католицьких церков. Вона не розглядає питання католицької віри чи моралі, у ній не подаються жодні приписи Кодексу канонів для Східних церков та не згадуються східні християни.

«Отже декларація стосується суто Латинської церкви і не має правової сили для вірних Української греко-католицької церкви», – роз’яснює глава УГКЦ.

За його словами, у Латинській церкві таке поняття як благословення має свої відмінності. Воно означає схвалення, дозвіл чи навіть наказ до певного виду вчинків, молитовно-аскетичних практик, зокрема окремих видів посту та молитви.

Натомість згідно з богослужбовою практикою УГКЦ благословення священника чи єпископа є літургійним жестом, який неможливо відокремити від «решти змісту літургійних обрядів і звести лише до обставин і потреб приватної побожності».

«Очевидно, що благословення з боку священнослужителя завжди має євангелізаційний і катехитичний вимір, тому в жодному разі не може суперечити вченню Католицької церкви про сім’ю як вірний, нерозривний і плідний союз любові між чоловіком та жінкою, який Господь наш Ісус Христос підніс до гідності Святого Таїнства Подружжя», – вказано у комунікаті Блаженнішого Святослава.

Натисніть на зображення для збільшення

Як відомо, 18 грудня Папа Римський Франциск затвердив декларацію Fiducia supplicans. Вона дозволяє священникам благословляти одностатеві пари, але не проводити для них вінчання або будь-які шлюбні обряди.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *