ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині помітили найбільше в Україні стадо бізонів 

Ольга Денисяка

|

На Львівщині зафіксували найбільшу в Україні популяцію бізонів – 114 особин. Тварини мешкають на теренах Бродівського лісфонду, повідомило державне підприємство Ліси України.

Поселення зубрів базується на теренах Бродівського лісфонду. Більшість з них – біловезького підвиду, який вважається найбільшим за лінійними та ваговими показниками серед усього роду Bison. Диких зубрів завезли на Львівщину ще в 80-х роках із Литви в чисельності 12 особин. Наразі, за нещодавніми підрахунками лісівників, їх налічується 114.

«Умови поселення зубрів в лісфонді філії за кормовою базою та захисними властивостями мисливських угідь близькі до їхнього ареалу. Протягом всього зимового періоду працівники лісництв додатково забезпечують підгодівлю тварин, хоча зубри й самостійно добувають їжу за належної охорони. Чисельність основного стада залежить від умов та потреб тварин. Впливає на це і якісний догляд фахівців, охорона, забезпечення водопоєм, підгодівля тварин, здійснення усіх біотехнічних заходів. Мають місце і природні фактори: старіння зубрів, природна смертність», – йдеться в повідомленні.

В Лісах України розповідають, що для збереження та забезпечення стабільного утримання єдиної в Україні популяції зубрів біловезької лінії, в 2007 році затвердилиспеціальний план дій. Під час реалізації наукової програми було завезено та випущено в угіддя підприємства ще 12 особин зубрів кавказької лінії. Наразі в регіоні представлені дві локальні репродуктивні та найчисленніші в Україні субпопуляції зубрів — біловезької та біловезько-кавказької ліній.

«Зубри успішно пристосувалися до інтенсивної лісогосподарської та сільськогосподарської діяльності. Лісові площі такого типу дають змогу тваринам співіснувати у відносній рівновазі в нових природних ландшафтах, але вони достатньо обмежені в сучасних умовах. Диким зубрам зручно та краще використовувати пасовища сільськогосподарських угідь, проте тут є певні нюанси: наявне поголівʼя зубрів завдає місцевим мешканцям чимало шкоди», – розповідають в Лісах України.

На сьогодні в Україні налічується близько пів тисячі особин зубра. Виконання плану дій зі збереження цих тварини допоможе збільшити його чисельність на території України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *