ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати, судді та правоохоронці під час великої війни купили елітних авто на мільйони, – Схеми

Ольга Денисяка

|

Журналісти проаналізували Державний реєстр декларацій і виявили низку держслужбовців, які придбали елітні автомобілі вже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Серед них, зокрема, народні депутати від партії «Слуга народу», працівники МВС та ДБР, судді районних та апеляційних адмінсудів. Серед придбаних авто – нові Lexus, BMW, Audi і Tesla вартістю у декілька мільйонів гривень. Окремі держслужбовці оформлювали кредит, щоб купити останню модель, а іншим – за словами декларантів, допомагали грошима батьки, йдеться у розслідуванні «Схем».

Суддя Харківського апеляційного суду Сергій Шабельніков у грудні 2022-го року став власником LEXUS NX 350H 2022 року випуску. Це середньорозмірний кросовер преміум класу з повним приводом, повний гібрид 4-го покоління. У повідомленні про суттєві зміни майнового стану суддя вказав вартість авта – 2 млн 185 тисяч гривень.

На запитання щодо купівлі авта у розпал війни суддя Шабельніков коротко зазначив, що «вся інформація буде в декларації», а на інші коментарі він «не має часу, оскільки займається службовою діяльністю».

Згодом суддя перетелефонував і повідомив, що купив авто за власні гроші, що йому «у Харкові потрібна надійна автівка», і що він «із колегами допомагає ЗСУ».

Суддя Восьмого апеляційного адмінсуду Тетяна Шинкар у вересні минулого року стала власницею AUDI Q7 2022 року випуску. У повідомленні про суттєві зміни в майновому стані вона вказала її вартість – це 2,7 мільйона гривень.

У розмові з журналістом суддя пояснила, що «зробили замовлення на цю автівку ще рік перед тим».

«Ми проплатили перший внесок. І в нас, іншими словами, не було вибору», – відповіла Шинкар.

Суддя Турківського райсуду на Львівщині Ростислав Ференц вказав у повідомленні до НАЗК, що у цьому році взяв кредит для купівлі Toyota Corolla 2023 року випуску, зазначивши її вартість у 1 млн 338 тисяч гривень.

У коментарі  суддя зазначив, що оформив кредит для того, щоб дружина купила автівку. На уточнення, чому обрали автівку саме останньої моделі, відповів: «Інших, можна так сказати, інших не було».

Як з’ясували журналісти, купували нові автівки і працівники правоохоронних органів.

Зокрема, у травні 2022-го року допомогу від матері у розмірі 898 тисяч гривень отримав директор Департаменту інформатизації МВС України Олександр Михайлов.

Наступного дня після отримання грошової допомоги Михайлов став власником електрокару TESLA Model Y 2020-го року випуску. Він вказав її вартість у 1,2 мільйона гривень.

Матір працівника МВС коментувати журналістам грошовий подарунок не захотіла.

«Як я вас побачу, так я зможу щось сказати. Може, ви іще звідкілясь зателефонуєте – незрозуміло звідки», – зазначила Любов Михайлова. На пропозицію показати журналістське посвідчення, відповіла: «Може, у нас тепер знаєте, що? Бандитів і цих самих… повно! І що хочеш можуть влаштовувати. А як я скажу, що я президент, тоді що?», – і поклала слухавку.

Її син, директор Департаменту інформатизації МВС Олександр Михайлов, заявив, що «готовий відповідати на питання особисто, а не по телефону», але коли саме – не зміг сказати, наголосивши, що «зараз не може, працює».

15 вересня 2022-го керівник відділу ДБР Олександр Говорущак подав до НАЗК декларацію про те, що став власником BMW X5 2018-го року випуску, вказавши вартість в 1 млн 350 тисяч гривень.

На запитання про доцільність купівлі такого авта під час війни, Говорущак сказав: »А чому ви вирішили, що я відповідати повинен? Те, що ви говорите (що запитання ставить журналіст – ред.), це може не відповідати дійсності». На пропозицію показати посвідчення, відреагував так: «Мені це нецікаво. В декларації все зазначено, дивіться, вивчайте. Якщо у вас якісь зауваження, то скеровуйте у відповідні органи».

Заступник міського голови Ужгорода Вадим Борець наприкінці 2022-го вказав, що став власником BMW X7 XDRIVE 30D 2022 року випуску і зазначив його вартість – півтора мільйона гривень.

На прохання про коментар Вадим Борець заявив, що «не знає, з ким розмовляє» і запропонував для цього журналістові приїхати в Ужгород.

Також розслідувачі виявили двох народних депутатів з фракції «Слуга народу», які у серпні 2022-го придбали елітні авто.

Зокрема, голова комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак став власником BMW 530E 2019-го року випуску, вказавши її вартість – це 1 млн 200 тисяч гривень.

Ще один нардеп, член парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ, Євген Пивоваров став власником Audi A8 2020-го року випуску. Вказана у декларації вартість – 1 млн 300 тисяч гривень.

Обидва депутати відмовилися надати коментарі телефоном. Сергій Бабак згодом надіслав повідомлення, в якому зазначив, що перед купівлею продав інше BMW за 600 тисяч гривень і допомагає військовим, «хоча на цьому і не піариться».

«Після відновлення доступу до Державного реєстру декларацій Нацагентством з питань запобігання корупції стало зрозуміло, що повномасштабне вторгнення російських військ в Україну не стало на заваді оновленню автопарків українських суддів, правоохоронців і депутатів різних рівнів. Це все в той період, поки вся країна збирає на пікапи для українських воїнів, яких постійно не вистачає», – йдеться у розслідуванні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *