ОСТАННІ НОВИНИ

Заяви Путіна про небажання воювати з НАТО дуже схожі на ті, що були перед вторгненням в Україну, – ISW

Маркіян Рой

|

Заяви російського диктатора Володимира Путіна про те, що Росія не зацікавлена у вторгненні в НАТО, дуже схожі на наполегливі заяви Кремля наприкінці 2021 і на початку 2022 року − в тому числі й напередодні 24 лютого − про те, що Росія не має наміру нападати на Україну. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на ISW.

«Запевнення Путіна про його мирні наміри щодо НАТО виглядають пустопорожніми в контексті погроз, які він сам і кремлівські експерти останнім часом висловлюють на адресу країн-членів НАТО.

Путін в інтерв’ю 17 грудня… спробував заперечити попередження президента США Джо Байдена від 6 грудня про те, що Росія нападе на країну НАТО в майбутньому, якщо виграє війну в Україні. Путін стверджував, що Росія не має жодних геополітичних, економічних, військових чи територіальних причин воювати з НАТО, і що Росія зацікавлена у розвитку відносин з країнами-членами НАТО.

Це інтерв’ю, ймовірно, було навмисною спробою посилити зусилля Кремля, спрямовані на те, щоб представити російську військову загрозу НАТО як уявну та штучну», − йдеться в повідомленні.

Аналітики вважають що всі ці запевняння не мають жодного підґрунтя.

Вони нагадують, що 21 липня Путін погрожував Польщі, після того, як Варшава відправила війська до білорусько-польського кордону через передислокацію бойовиків групи Вагнера до Білорусі. Тоді російський диктатор заявив, що Росія відповість «усіма засобами», які є в її розпорядженні.

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв 29 серпня пригрозив, що Росія має «можливість діяти в рамках jus ad bellum (право війни) проти кожної з країн НАТО», коментуючи підтримку Заходом українських ударів по окупованому Криму. Аналогічно Медведєв погрожував Польщі в листопаді, коли заявив, що Росія вважає Варшаву «небезпечним ворогом», який може втратити свою «державність».

Також повідомляється, що 2 грудня один з російських пропагандистів на держтелебаченні припустив, що країни Балтії стануть наступною військовою ціллю Росії і що вони впадуть незабаром після України.

Російський пропагандист Володимир Соловйов, Медведєв та інші російські так звані експерти постійно погрожують застосувати ядерну зброю проти Сполучених Штатів та інших країн-членів НАТО.

ISW нагадує, що ці погрози є частиною давніх російських наративів про можливий напад на НАТО, які з’явилися ще до того, як Фінляндія подала заявку на вступ до Альянсу і була прийнята до нього 4 квітня.

«Безумовно, заяви російських експертів, не становлять військової загрози для країн НАТО, але вони є важливим контекстом для позірних зусиль Путіна, покликаних заспокоїти ситуацію, під час його інтерв’ю 17 грудня», − переконані експерти.

Вони наголошують, що Путін прагне обмежити і послабити НАТО уже протягом двох десятиліть і постійно вимагає змін в Альянсі.

«17 грудня Путін заявив, що Росія не має жодних «територіальних суперечок» з країнами НАТО, щоб замаскувати свою фактичну давню мету − послабити єдність Заходу і змусити НАТО відмовитися від своїх ключових принципів, таких як «політика відкритих дверей», яка дозволяє альянсу на власний розсуд приймати нових членів.

Путін послідовно переслідував цю мету протягом усього свого правління і продемонстрував свою повну відданість їй, наказавши Міністерству закордонних справ Росії в грудні 2021 року висунути ультиматуми США і НАТО, вимагаючи, серед іншого, «гарантій безпеки» з боку Альянсу і зобов’язань не розширюватися», − повідомили аналітики.

Аналітики переконані, що Путін хоче створити умови, за яких НАТО підірве власну глобальну владу, стане структурно та ідеологічно слабким і не зможе протистояти майбутнім цілям Росії, які можуть включати територіальні завоювання або встановлення російського сюзеренітету над державами, які Москва вважає сферою свого контролю.

ISW повідомляє, що зростаючі тертя між США і Європою, а також всередині НАТО та інших західних структур можуть послабити колективні заходи Заходу проти агресивної поведінки Кремля і дозволити Путіну розробити нову павутину коаліцій, які будуть сприяти досягненню російських цілей.

Путін регулярно повторює свою неприязнь до західних альянсів, закликаючи до формування багатополярного світового порядку, в якому Росія матиме право вето на ключові світові події.

Аналітики переконані, що Путін хоче, щоб НАТО визнав претензії, вимоги і сферу впливу Росії, і неодноразово вказував на наміри РФ покласти край «гегемонії США».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *