ОСТАННІ НОВИНИ

Ганна Мамонова: «Родина загиблого нацгвардійця не встигла накласти арешт на майно судді, хоча подала про це заяву до Святошинського суду»

|

Журналістка Ганна Мамонова про деталі справи судді Олексія Тандира, який збив на смерть нацгвардійця:

«Суддя Тандир, який збив на смерть нацгвардійця Вадима Бондаренка, розлучився і переписав майно на дружину. Позов про розлучення подала Людмила Тандир. Дружина довела, що останній рік не жила з чоловіком і мала окремий бюджет. Тандир не заперечував проти розлучення і переписав все своє нерухоме майно на дружину – квартиру у Святошинському районі Києва та паркомісце.

Натомість Людмила відписала колишньому чоловікові 12 соток землі в Київській області. 30 січня 2024 року суд розгляне її позов про стягнення аліментів. У Тандирів двоє неповнолітніх дітей.

Ці данні з реєстру речових прав на нерухоме майно і судового реєстру. Розлучили їх 6 грудня, угода про розділ майна підписана 12 грудня.

Фінансові питання Тандири улагодили вчасно. Родина загиблого нацгвардійця не встигла накласти арешт на майно судді, хоча подала про це заяву до Святошинського суду.

Суддя, який слухає справу проти Тандира, міг накласти арешт 20 листопада або 4 грудня. Однак сказав, що спочатку заслухає свідчення родичів загиблого Вадима. Батько та рідний брат Вадима виступили 20 листопада, вдова Анна мала дати свідчення 4 грудня. Вона спеціально приїхала на засідання із-за кордону. Добиралася кілька діб, про дату її виступу в суді сказали ще у листопаді, однак двоє адвокатів Тандира не прийшли. Засідання скасували. Тандир сказав, що проти слухати Анну без своїх адвокатів.

Адвокати Бондаренків казали, що це навмисне затягування, а Тандир казав, що це збіг обставин.

Тепер зрозуміло, що збіг неймовірний. Окрім ув’язнення Тандира на 10 років, родина загиблого вимагає моральної компенсації. Цивільні позови подані на 40 мільйонів гривень. У загиблого залишилося троє неповнолітніх дітей.

Адвокати родини загиблого подадуть позов про розірвання угоди розподілу майна і попросять арештувати все, що є.

Ну, і з останнього по справі Тандира ще те, що, мабуть, бачили в новинах, але я тут не писала. 12 грудня Державна судова адміністрація надіслала на мій запит інформацію – Тандир весь час, що перебуває в СІЗО, отримує зарплату. Йому виплачують посадовий оклад в 63 тисячі гривень. Після аварії з нього зняли лише надбавки. З ними його зарплата була 100 тисяч гривень. І так, Тандир стверджував в судді, що зарплату не отримує, його дружина не працює, тому позичає гроші, аби прогодувати дітей. Він про це казав дуже емоційно. Зупинявся і червонів – так, як коли людина стримує сльози.

Я тому запит і надіслала. Бо ну не могли йому не платити зарплату. Такого варіанту не існує за законодавством. Голова Верховного суду Князєв, якого звинуватили у хабарництві, сидить у СІЗО із зарплатою.

Я розумію, що у вас питання, як так може бути? Людина 26 травня збила на смерть у комендантську годину військового, слідство звинуватило його у фальшуванні аналізів на алкоголь – замість сечі здав воду, у яку плюнув, – півроку сидить в СІЗО, не працює і отримує зарплату. Не мінімалку при цьому.

Ну такий закон. Єдина річ, яку можна зробити, звернутися до Вищої ради правосуддя, аби вона звільнила Тандира. Бо це питання порушення суддівської етики, скоєння вчинку, який порочить звання судді.

Теоретично ВРП може звільнити Тандира, притягнувши до дисциплінарної відповідальності. А може відповісти: поки немає вироку, немає і звільнення. Наприклад, попередній склад ВРП відправляв суддів за смертельні аварії на пенсію з пожиттєвим утриманням. І, звісно, в суді їхні справи розвалювалися, якщо вони взагалі доходили до суду, а не зникали на стадії поліції та прокуратури.

В Україні жоден суддя за смертельне ДТП не відсидів у в’язниці. Єдиний, кого визнали винним, – суддя Віктор Волощук, який на зустрічній смузі збив на смерть мотоцикліста. Волощуку дали 4 роки і тут же звільнили від покарання, бо «чорнобилець».

Ще така деталь, Святошинський суд може слухати справу Тандира рік, а то і два, якщо адвокати обвинуваченого час від часу пропускатимуть засідання. Потім апеляція, касація. Це все затягнеться на роки, а зарплату йому платитимуть.

Отакі от діла. 19 грудня наступне засідання суду. Анна, дружина загиблого, готується виступити онлайн. Вона повернулася за кордон, бо там діти криком кричали: «Де мама».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *