ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вимагають знести розкішний самобуд у парку «Знесіння» 

Ольга Денисяка

|

Мерія Львова вкотре звертається до правоохоронців з вимогою зобов’язати власників знести незаконний самобуд на території регіонального ландшафтного парку «Знесіння» та повернути ділянку в комунальну власність міста. Невеликий садовий будинок без жодних документів розбудували як розкішний особняк. Про це повідомив депутат ЛМР Володимир Лучишин. 

Йдеться про ділянку на вул. Лісній, 13 у парку «Знесіння», що належить ландшафтному парку. На цій ділянці був будинок, ділянку поруч із яким за рішенням районної ради у 1989 році передали для будівництва садово-городнього будинку. Після того будинок неодноразово перепродавали та перебудовували. Минулого року виявилось, що рішення від 1989 року є підробленим. Через це ЛМР звернулась до суду. 

«У 90-х роках на цій ділянці посеред парку дозволили звести невеликий садовий будинок площею 24 квадратних метри місцевому мешканцю. На той час меж у парку ще не було, їх затвердили лише у 2001 році, тож провернути це зовсім було нескладно. У 2007 році на ділянці почався рух. Інспектори парку виявили, що просто халабудка почала перетворюватися на халабудку поруч з величезним іншим об’єктом.  І це просто в парку, який на той час вже 6 років як мав свої межі. І оскільки на вимогу парку жодних дозвільних документів на роботи забудовник не надав, Личаківська районна адміністрація видала припис про демонтаж самовільно зведеного будинку. Припис, ясна річ проігнорували, тож  відтоді почалися суди. Спершу позивачем була Личаківська районна адміністрація, але вона пройшла всі судові інстанції і так і не виграла суду. Згодом будинок почали багато разів перепродавати – це доволі поширена схема, щоб заплутати суд», – йдеться в повідомленні Володимира Лучишина. 

Як пише Zaxid.net, у 2010 році за рішенням суду будівлю приватизувало ПП «Мадич», поділивши його на два окремі будинки площею 821,5 м2 та 519,5 м2. Згідно з даними реєстру речових прав, співвласниками більшого за площею будинку на вул. Лісній, 13а є Єлизавета Андрушко та Зенон Дашак. Право власності на майно у 2020 році зареєстрував скандально відомий реєстратор Солонківської сільради Михайло Живко. Менший будинок отримав адресу Лісна, 13 й з 2019 року належить Ірені Кочерзі.

Ці будинки мають статус самочинного будівництва, оскільки збудовані на земельній ділянці регіонального ландшафтного парку «Знесіння». Крім цього, будинок так і не введений у експлуатацію, оскільки ПП «Мадич» за рішенням апеляційного суду не мав права на його приватизацію. Через незаконну забудову комунальної ділянки у 2012 році Львівська міськрада звернулась до суду. Співвласники будинку, своєю чергою, просили закрити справу через термін давності, адже судові процеси тривали близько 10 років.

25 травня суддя Личаківського райсуду Роман Грицко позов міської ради задовольнив та зобов’язав Єлизавету Андрушко, Зенона Дашака та Ірену Кочергу звільнити земельну ділянку та знести незаконно зведений будинок загальною площею 1341 м2. Але власники з рішенням не погодилися і подали апеляцію. 

Володимир Лучишин зазначив, що 11 грудня Юридичний департамент Львівської міської ради  і керівник Регіонального ландшафтного парку «Знесіння» Тарас Микітчак провели виїзне засідання комісії екології. За його результатом ЛМР звернулась до Нацполіції з проханням належним чином здійснювати розслідування у зазначеному кримінальному провадженні та до Прокуратури у Львівській області з проханням про забезпечення нагляду за розслідуванням у цій справі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *