ОСТАННІ НОВИНИ

Стала відома компанія-виробник «Шахедів», якими атакують Україну

Андрій Котенський

|

Ударні безпілотники типу «Shahed-131\136», якими Росія обстрілює Україну з вересня 2022-го, виробляє іранська державна авіабудівна компанія Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company, повідомили в Офісі Генпрокурора з посиланням на експертизи у відповідь на запит Суспільного.

Експерти також ідентифікували, що безпілотники з російським маркуванням «Герань» – це іранські «Shahed».

«Отримано висновки експертних досліджень, згідно з якими БПЛА з маркуванням «Герань-2» ідентифіковано як БПЛА камікадзе типу «Shahed-136». Інший вилучений зразок під назвою «Герань-1» ідентифіковано як ударний БПЛА камікадзе «Shahed-131». Розробником та виробником вказаних БПЛА є компанія Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) Ісламської Республіки Іран», — йдеться в листі-відповіді.

Водночас в листі немає висновків щодо ударних безпілотників інших типів, ймовірно, «Mohajer-6», «Італмас» та інших.

«Після проведення експертиз можна буде отримати відомості про застосування нових типів безпілотників, у тому числі «Італмас», чи інших. Досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває», – вказано у листі.

Це перші дані правоохоронних органів, що можуть свідчити про причетність Ірану до виробництва БпЛА. Ще у січні цього року в департаменті протидії злочинів в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Суспільному повідомляли, що не можуть визначити країну-походження безпілотників, шляхи постачання, місце виготовлення та інші подробиці, однак це намагатимуться встановити.

На запитання Суспільного щодо закордонних компонентів, які виявляють в дронах, прокуратура зазначила, що надіслала запити до 9 країн аби вставити шляхи постачання комплектуючих деталей. Перелік країн не уточнюється: «До 9 країн світу направлено запити про міжнародну правову допомогу з метою встановлення шляхів постачання комплектуючих деталей БПЛА подвійного призначення до Ісламської республіки Іран та російської федерації».

Раніше фахівці Головного управління розвідки та КНДІСЕ виявили в ударних безпілотниках елементи, зокрема з Японії, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Росії, Канади, Ірану та США.

Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) – це іранська державна авіабудівна компанія, яка входить до складу Організації авіапромисловості Ірану та підпорядковується Міністерству оборони країни. Вона виготовляє або обслуговує військові та пасажирські гелікоптери, літаки та безпілотники.

Через атаки по українській території ударними БпЛА проти іранської Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) запровадили санкції у США, ЄС, Україні та Швейцарії.

Після введення західних санкцій, за даними журналістів-розслідувачів програми «Схеми», з іранською компанією продовжила співпрацювало українське держпідприємство «Мотор Січ».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *