ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада прийняла закон про криміналізацію контрабанди

Маркіян Рой

|

Верховна Рада сьогодні, 9 грудня, ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт щодо криміналізації контрабанди. Його підтримали 248 народних депутатів. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Ініціатором проєкту закону №5420 виступив президент Володимир Зеленський. Він подав документ ще у 2021 році, і тоді його ухвалили в першому читанні.

Законопроект передбачає кримінальну відповідальність за контрабанду товарів у значних та великих розмірах. Окрім того, кримінальну відповідальність нестимуть ті, хто недостовірно декларує товари, зокрема і за змовою з митниками.

Зазначається, що Верховна Рада ухвалила редакцію Комітету з правками. На них наполягав український бізнес. Зокрема:

  • пороги для товарної контрабанди пропонується підняти у п’ять разів (до 6 млн грн);
  • пороги для підакцизних підняти вдвічі (до 1,3 млн грн);
  • набуття чинності товарної відкладається до середини 2024 року;
  • враховано численні наполягання бізнесу щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину;
  • суттєво обмежено можливі випадки притягнення до відповідальності за «контрабандними» статтями за подання документів із неправдивими відомостями – у зміненій редакції вони мають бути підставою для переміщення товарів, мають підлягати обов’язковому декларуванню відповідно до митного законодавства.

Ухвалення законопроєкту про криміналізацію контрабанди є вимогою для отримання в цьому році чергового траншу макрофінансової допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *