ОСТАННІ НОВИНИ

Евакуйовував поранених побратимів: у Львові пересаджують шкіру та відновлюють зір захиснику

Ольга Денисяка

|

У Національному реабілітаційному центрі «Незламні» (UNBROKEN) у Львові 48-річному воїнові Олексію Поповичу з міста Кам’янське Дніпропетровської області гоять рани, пересаджують шкіру та відновлюють зір. Щодня поруч із ним – його дружина, яка підтримує захисника. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради. 

У цивільному житті Олексій був підприємцем та волонтером. Старший із двох синів чоловіка після проходження строкової служби у 2021-му підписав контракт із ЗСУ. Як тільки почалося повномасштабне вторгнення, батько пішов вслід за сином у військо, і поповнив лави 71-ої окремої єгерської бригади, де пройшов шлях від стрільця до головного сержанта.

На початку осені бригада брала участь у наступальних боях на Запорізькому напрямку, де поблизу Вербового Олексій зазнав важкого поранення. Головний сержант тоді забирав з поля бою полеглих і поранених побратимів. Ворожий танк поцілив в евакуаційну машину, поруч з якою і був Олексій. Вибух – це останнє, що він пам‘ятає.

«Коли мені зателефонував побратим чоловіка, то був відчай, сльози і нерозуміння того, що мене очікує. Ти не можеш себе до цього підготувати. Це нереально», – пригадує свій тодішній стан дружина Олексія – Юлія.

Жінка одразу вирушає до Запоріжжя, де її чоловік перебуває в реанімації у важкому стані. Черепно-мозкова травма, контузія легень, розтрощена рука, пошкоджені кінцівки, обличчя і сітківка ока. Перше, що відчуває Олексій, коли приходить до тями, це те, як кохана дружина тримає його за вцілілу руку.

За перші два тижні чоловік переніс з десяток операцій. Верхню кінцівку, яка постраждала найбільше, лікарям довелося ампутувати.

«Юля стала моєю правою рукою. Спершу було складно в побуті. Вона допомогла адаптуватися і прийняти травму», – розповідає захисник.

Нині Олексій продовжує лікування у Львові, в центрі НЕЗЛАМНІ. Тут з ним працює мультидисциплінарна команда. Аби загоїти рани захисника, лікарі Центру термічної травми та пластичної хірургії закрили уражені ділянки власною шкірою пацієнта. Водночас офтальмологи Центру працюють над відновленням у Олексія частково втраченого зору. Одночасно триває і фізична реабілітація воїна.

Нещодавно, у День Десантно-штурмових військ, Головнокомандувач Валерій Залужний відзначив Олексія Поповича почесним нагрудним знаком «Кращий сержант (старшина) Збройних Сил України». Тим часом старший син сержанта – 22-річний Данило, продовжує служити на Бахмутському напрямку. Батько ж готується до протезування та повернення до цивільного життя.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *