ОСТАННІ НОВИНИ

Взимку українці очікують поліпшень на фронті, але погіршення в економіці, – опитування

Наталя Дуляба

|

Взимку 2023/2024 українці найбільше вірять у поліпшення ситуації на фронті, але натомість очікують на погіршення в економіці. Про це свідчать результати опитування, яке проводила соціологічна група «Рейтинг» 22-23 листопада.

Говорячи про ситуацію в Україні взимку загалом, половина громадян (51%) вважає, що вона залишиться незмінною. На покращення чекають 25% українців, ще 21% – на погіршення.

Більш позитивні прогнози переважають серед мешканців центральних регіонів, старших людей та з низьким достатком: серед них приблизно третина вірить у покращення.

Щодо ситуації на фронті, то тут респонденти є найбільш оптимістичними. У покращення вірять 46%.

«Молодь віком 18-35 є порівняно більш критичною в оцінці ситуації на фронті – у її покращення вірить 38%, тоді як серед старших людей віком 51+ у позитивний розвиток подій вірить 52%», – зауважують соціологи.

Натомість за песимістичними очікуваннями лідирує економіка: 34% громадян чекають на погіршення у цій сфері, 43% – взагалі не розраховують на жодні зміни.

Найбільше на погіршення ситуації в економіці очікують кияни (49%). Загалом чим молодші та забезпеченіші респонденти, тим вища серед них частка людей з негативними очікуваннями стосовно економіки.

Однак коли йдеться про зміни особистого стану справ взимку, тут негативних очікувань більше серед бідніших категорій населення – 28% чекають на погіршення. Тоді як поміж забезпечених громадян – лише 7%.

Загалом 64% українців висловились, що змін в особистому становищі не буде взимку. На покращення сподіваються 16%, на погіршення – 17%.

Довідково: опитування група «Рейтинг» проводила 22-22 листопада 2023 року методом телефонного інтерв’ю. Участь у ньому взяли 1000 респондентів віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих Криму та Донбасу, а також територій, де на момент дослідження був відсутній український мобільний зв’язок.

Помилка репрезентативності дослідження становить не більше 3,1%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *