ОСТАННІ НОВИНИ

Вперше в Україні підписали меморандум про намір створити Львівську агломерацію

Григорій Макарів

|

В рамках Львівського форуму самоврядування очільники територіальних громад Львова та довколишніх населених пунктів підписали спільний Меморандум про співпрацю та створення асоціації органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація». Під документом підписи посадовців із Жовківської, Городоцької, Великолюбінської, Жовтанецької, Зимноводівської, Пустомитівської, Бібрської, Куликівської, Новояричівської громад. Відтак такий меморандум фактично дає старт Львівській агломерації. Цьому передувало тривале створення стратегії, яку представляли 24 листопада. На заключному засіданні керівного комітету з розроблення стратегії Львівської агломерації і було прийнято рішення схвалити проєкт Стратегії розвитку Львівської агломерації до 2027 року та формувати Асоціацію ОМС «Львівська агломерація».

Громади Львівської агломерації за підтримки Центру експертизи доброго врядування Ради Європи та його програми «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», відтак і програми «Посилення демократичного врядування і стійкості в Україні», розпочали обговорювати можливості розбудови співпраці ще до війни. Восени 2022 року до цього знову повернулися – тепер уже в царині й спільної стійкості. Також зрозуміло, що легше напрацювати досвід у тих регіонах, де нема бойових дій, і такі досягнення стануть прототипом для інших майбутніх українських агломерацій. А власне вони мали би відіграти значну роль у відновленні України.

У жовтні 2022 року начальник Львівської ОВА Максим Козицький видав розпорядження про початок розроблення Стратегії розвитку Львівської агломерації на період до 2027 року. Тож створили керівний комітет із представників 17 громад (в подальшому до них приєдналась ще одна громада), а також ключових департаментів ОВА, деяких державних інституцій, експертів, представників проєктів міжнародної технічної допомоги. Центр експертизи доброго врядування Ради Європи та його Програма «Посилення демократичного врядування і стійкості в Україні» надавали підтримку цьому згідно зі своєю методологією зі стратегічного муніципального планування (Strategic Municipal Planning), залучивши також зі свого боку представників Фонду розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульського (Польща).

Вся робота над стратегією була побудована з максимальним залученням представництва громад. Провели три хвилі засідань тематичних робочих груп, основний склад яких – це профільні фахівці громад Львівської агломерації; більше 100 інтерв’ю з різними стейкхолдерами; неодноразові зустрічі в кожній з 18 громад в різних форматах; 14 фокус-груп з представниками та представницями бізнес-кластерів, молодіжних і різної спрямованості громадських організацій, науковцями та представниками вишів, стартаперами тощо; публічний збір ідей; декілька публічних обговорень на різних майданчиках; два великих соціологічних дослідження. І ще збирали статистичні дані.

Під час роботи над стратегією напрацьовано пропозиції до 24 стратегічних проєктів, з яких може розпочатись співпраця громад агломерації. І в деяких напрямках робота уже іде. Тож не дивно, що підписання меморандуму про намір створити Львівську агломерацію голови ОТГ оцінюють позитивно. «В нашої громади та її мешканців немає комплексу меншовартості. Тому великих загроз у цьому об’єднанні ми не бачимо. Ми рівні серед рівних. І в тих умовах хочемо набувати нових хороших речей для нашої громади. Це нові відкриті можливості формації об’єднаних зусиль зробити щось корисне для мешканців усіх громад», – говорить голова Городоцької ОТГ Володимир Ременяк. «Дякую усім причетним для створення такої доброї справи. Думаю, що Львівської агломерації показує достойний приклад на рівні України, Європейського союзу і світу. І ми разом переможемо. Слава Україні!», – коментує справу голова Жовківської ОТГ Олег Вольський. Голова Пустомитівської ОТГ Олег Серняк вважає: «Насправді шукаємо різні засоби для розвитку наших громад. В єдності сила громад, сила нашої держави. Тільки так ми можемо перемогти і розвинути наші громади та країну. І ми всі разом в агломерації можемо бути гарним майданчиком і показати, як можна розвинути важливі для України проєкти. А після перемоги – бути прикладом для усієї України на сході, на півночі і на півдні».

Львівський міський голова Андрій Садовий зазначив, що агломерація робить перші кроки: «Багато громад приєднується. Можливо, з часом агломерація простягнеться і до кордону. Можливо до нас приєднається і Яворівська громада, з часом Новояворівська, хто його знає? Починаємо з меншого числа, потім буде більше». Голови ОТГ настроєні не відкладати підписаний меморандум у довгу шухляду. «Ми тішимося, що маємо можливість підтримувати тут спільну справу. Розуміємо, що попереду ще важливі кроки, багато роботи. Дякуємо усім, хто долучився до розроблення, наших спільних зустрічей, обговорення. Добре, що є люди, які впевнено рухаються, бачать перспективи. Ми не можемо в такий відповідальний час для країни стояти осторонь. Тому ми будемо всіляко сприяти на своєму рівні, зі своїми сусідами – а тепер уже з партнерами», – розповів заступник голови Великолюбінської ОТГ Павло Стахів.

Асоціація органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація» уже найближчим часом має стати майданчиком громад задля реалізації нових спільних проєктів. «Сьогодні громади Львівської агломерації зробили важливий крок – фактично це підтвердження того, що вони бачать реальну зацікавленість у співпраці. І я сподіваюсь, що невдовзі ми будемо говорити про уже реалізовані спільні проєкти в сфері транспорту, екології, ЖКГ, у соціальній, медичній, економічній сферах. Агломерація – це саме про співпрацю, а не про якісь надбудови!», – сказав Мирослав Кошелюк, консультант Ради Європи і координатор процесу розроблення стратегії. Меморандум відкритий для підписання іншими громадами агломерації.

Стратегію розвитку Львівської агломерації можна почитати тут: Drive.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *