ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’янин отримав понад 6 років тюрми за залишення військової частини

Андрій Котенський

|

За самовільне залишення військової частини військовослужбовець із Львова отримав понад шість років позбавлення волі, повідомила пресслужба Рівненського апеляційного суду.

Як стало відомо, Рівненський апеляційний суд не лише залишив чинним рішення суду попередньої інстанції, а й збільшив термін покарання.

«До суду апеляційної інстанції надійшли апеляційні скарги від прокурора, обвинуваченого та його захисника на вирок місцевого суду, яким 33-річного львів’янина визнано винним у самовільному залишенні військової частини або місця служби, вчиненого в умовах воєнного стану та призначено йому покарання у виді 6 років позбавлення волі. Також суд за сукупністю вироків до покарання, призначеного за цим вироком, приєднав невідбуту частину покарання за попереднім вироком і призначив обвинуваченому остаточне покарання – 6 років 3 місяці позбавлення волі», – йдеться у повідомленні.

Прокурор в апеляційній скарзі просив скасувати вирок і ухвалити новий, кваліфікувавши дії обвинуваченого як дезертирство та призначити йому покарання у виді 8 років 6 місяців позбавлення волі.

Виявилось, що обвинувачений до навчального центру на Рівненщині прибув із військової частини, що дислокується в Закарпатській області, 20 березня 2023 року, а вже 28 березня самовільно залишив наметове містечко навчального центру. Солдат повернувся до Львова, де проживають його батьки, у квартирі яких він прописаний, однак оселився в дівчини. В середині травня представники Військової служби правопорядку у Збройних Силах України затримали солдата, вручивши йому повідомлення про підозру у вчиненні дезертирства. Місцевий суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а в серпні 2023 року проголосив вирок – 6 років тюрми, який і став предметом перегляду в апеляційному порядку.

За даними обвинувачення у ході досудового розслідування і суду чоловік неодноразово змінював позицію щодо причин залишення військової частини, а нове кримінальне правопорушення вчинив, відбуваючи іспитовий строк за іншим вироком.

У той же час захисник обвинуваченого просив скасувати вирок, а провадження у справі закрити, оскільки його довіритель зі Слідчого ізолятора клопотав просив запобіжний захід, що дозволило б обвинуваченому повернутися до війська. Він також додав, що його підзахисний пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його обмежено придатним для проходження військової служби.

Сам обвинувачений в апеляційній скарзі просив вирок скасувати та скерувати справу до місцевого суду для повторного розгляду. Він також запевняв суд, що намірений захищати державу у лавах Збройних Сил України, має для цього усю необхідну амуніцію, а навчальний центр залишив через проблеми зі здоров’ям і втрату мобільного телефону з усіма контактами, у тому числі й командира частини.

Також у повідомленні апеляційного суду йдеться, що засуджений Ігор Б. в суді першої інстанції запевняв, що після залишення військової частини до медичного закладу не звертався і лікувався самостійно, а в суді апеляційної інстанції він стверджував, що одразу звернувся до Рівненського військового госпіталю, де йому відмовили у допомозі, тому він повернувся не до навчального центру, а до Львова, де знайомий лікар надав йому медичні поради для подолання хвороби.

Відтак Рівненський апеляційний суд залишив вирок місцевого суду без змін, вважаючи його законним та обґрунтованим.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *