ОСТАННІ НОВИНИ

Covid-19 набирає обертів: у трьох областях України перевищений епідпоріг

Наталя Дуляба

|

Станом на кінець листопада епідпоріг уже перевищений у трьох областях України: у Тернопільській, Чернівецькій і Житомирській областях. Люди масово хворіють як на сезонну застуду, так і на коронавірус, тому в цих регіонах можуть ввести певні обмежувальні заходи. Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в ефірі національного телемарафону.

«Захворюваність на ГРВІ, грип та Covid-19 зростає по всій країні, це характерно для осінньо-зимового періоду. Зараз ми вже бачимо, що в трьох областях України перевищений епідпоріг: Тернопільській, Житомирській і Чернівецькій областях. Тобто ці регіони вже можуть вводити певні обмежувальні протиепідемнічні заходи», – сказав він.

Загалом із жовтня, відколи стартував епідсезон, на грип, ГРВІ та коронавірус уже перехворіли більше 1,1 мільйона українців. За останній тиждень, 20-26 листопада, – майже 160 тисяч людей (57% із них – діти). Щотижня зараз госпіталізовують близько 4200-4300 людей в Україні, цей показник Ігор Кузін назвав «доволі високим».

Водночас за останні сім днів на 20% зросла захворюваність саме на коронавірус – загалом зареєстровано 10 317 випадків. Половина з усіх, хто занедужав, – діти. За тиждень померли 56 людей, в тому числі дитина (вікова група 15-17 років).

Говорячи про структуру захворюваності, головний державний санітарний лікар зауважив, що саме на Covid-19 припадає до 35%.

«Просто за симптомами відрізнити Covid-19 від грипу чи ГРВІ неможливо, адже симптоматика є майже однаковою. Тому все-таки варто робити швидкі тести, такі є доступні на рівні первинної ланки медичної допомоги (поліклініки, – ред.)», – підкреслив Ігор Кузін.

За даними МОЗ, зараз територією України циркулює понад 13 штамів «ковіду». Усі виявлені мутації – це варіанти «Омікрону». Українців закликають вакцинуватись.

Державний контроль якості пройшли дві вакцини від грипу корейського або французького виробництва, їх можна купити в аптеці. Із початку жовтня такі щеплення в Україні зробили лише 93 923 людини.

Щеплення проти Covid-19 є безоплатні для українців. Вакцинуватися можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини Janssen (виробник Johnson&Johnson) та Comirnaty (виробник Pfizer).

Базовий курс для захисту від Covid дає три щеплення: дві первинні дози вакцини та перше бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців. Усі наступні щеплення після третього називають додатковим бустером, його не роблять усім, а лише людям із групи ризику.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *